BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цигуларят Георги Калайджиев: Нека успелите подадат ръка на другите

Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд

„Музиката вместо улицата“ е проект в помощ на талантливи, но бедни деца от родната махала на цигуларя Георги Калайджиев в Сливен. Двамата със съпругата му Мария Хаутшилд работят в името на децата повече от 10 години. Чрез даренията, които се събират в Гисен, Германия, децата от сливенската махала могат да посещават седмично професионални уроци при музикален педагог по различни инструменти – цигулка, чело, китара. Всяка година се провеждат и благотворителни концерти, разказва радиопредаването „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“.

Цигуларят Георги Калайджиев е родом от Сливен. Баща му е цигулар, който не успява да завърши консерваторията поради финансови причини. Малкият Георги започва да свири на цигулка едва 4-годишен и чрез стипендия от родния град за талантливи, но бедни деца, успява да завърши музикалното си образование. Цигуларят си спомня, че е бил дете като всички други, къпан в любов, но един ден разбира, че е ром… Тогава идва цигулката, която го спасява. Днес той иска да протегне ръка за спасение и на други деца от махалата, защото, както сам казва: „за децата музиката е като въздуха“.

Георги Калайджиев е сред концертмайсторите на „Софийски солисти“, носител е на наградата Добри Чинтулов за 2019 година. Днес е цигулар в Гисенската филхармония и ръководител на ансамбъла Collegium Musicum.

 

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!