BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чешкото правителство ще поеме 80% от заплатите на работещи в засегнати от вируса фирми

Чешкото правителство ще компенсира фирмите, които са пострадали от мерките за забавяне на разпространението на коронавируса. То ще поеме част от разходите им за заплати, съобщи премиерът Андрей Бабиш, съобщава „Ройтерс“, цитирана от БТА. Правителството обеща да налее около 40 милиарда крони, включващи 4 милиарда крони като помощ, а останалите в гаранции за заеми, на компании, за да подпомогне възстановяването им от огромните загуби, предизвикани от затварянето им за ограничаване на заразата.

Фирмите призоваха за бързи действия, за да се избегнат масови съкращения в развлекателния и туристическия сектор и търговията на дребно, които бяха принудени да затворят. Чехия обяви вчера 134 нови случая на коронавирус, с което общият брой достигна 694, но засега няма смъртни случаи. Министри казаха вчера на пресконференция, че правителството ще реимбурсира 80 на сто от заплатите на работещите по време на принудителното затваряне, а компаниите ще изплатят останалите 20 процента.

Правителството ще поеме частично изплащане на заплати на работещи, поставени под карантина, или на такива, които се грижат за деца у дома докато училищата също са затворени. Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек каза, че кабинетът ще осигури също безлихвени заеми и гаранции и ще субсидира повече безлихвени кредити, които ще се отпускат през търговските банки. По този начин на фирмите ще се дадат около 40 милиарда крони в безлихвени кредити в първата по рода си програма. Основният чешки синдикат каза вчера, че ако кризата продължи 3 месеца, икономиката, която е силно зависима от производство и износ, ще има спад с 5-8 процента тази година.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!