BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

20% по-малко за пенсиониращите се след 2021 г.

В продължение на почти 18 години – 6 парламента така и не намериха време, за да напишат закон за втората пенсия, в резултат на което сега ще бъдат ощетени всички родени след  31 декември 1959г.

Първите, които ще вземат втора пенсия от частен фонд ще получават по-малко, отколкото ако бяха се осигурявали само в НОИ, признаха социалният министър Бисер Петков и шефът на социалната комисия в НС Хасан Адемов, също социален министър, но при Орешарски, по време на кръгла маса за представяне на законопроект, регламентиращ т. нар. фаза на изплащане, пише вестник „19 минути“.

Припомняме, че от 2002 г. до 2015 г. хората, родени след 31 декември 1959 г., задължително се осигуряваха за пенсия както в НОИ, така и в частен пенсионен фонд (втори стълб), където отиваха 5% от вноската. Според стартиралата през 2002 г. реформа, първите редовни пенсионери с втори стълб ще бъдат жени и ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. Дотогава трябва да се регламентира как ще се изплащат пенсиите им, тъй като след близо две десетилетия държавата остави този въпрос за последния момент.

В края на 2021 г. новите пенсионери ще вземат намалена с около 20% първа пенсия от НОИ и втора пенсия от частен фонд, която обаче при мнозинството от хората няма да компенсира намалението. Причината е, че натрупаните средства по партидите на тези пенсионери няма да бъдат достатъчни, за да се мерят с държавната пенсия.
През 2015 г. управляващите отмениха задължителния характер на осигуряването в частен фонд и дадоха възможност хората да прехвърлят партидите си обратно в НОИ. До края на 2018 г. всеки осигурен можеше да направи транзакцията си, но много малко хора са го направили. Оттогава важи правилото, че прехвърлянето в НОИ може да стане не по-късно от 5 години преди придобиване на право на пенсия. Това означава, че за хората, които ще се пенсионират от 2021 г. до 2024 г., възможността за прехвърляне в НОИ и съответно – за получаване на по-достойна пенсия, вече не съществува.

М.г. ведомството на Петков, който с години беше шеф на НОИ и трябваше да е взел отдавна мерки, за първи път обяви официални разчети на евентуалния размер на т. нар. втори пенсии, за който асоциацията на частните фондове не искаше да говори от години. Сметките на социалното министерство показаха, че за 70% от пенсиониращите се в периода 2021 г. – 2027 г. натрупванията в частните фондове в момента на пенсиониране не биха осигурили пенсия дори в размер на 50 лв., а 55 % от първите пенсионери биха получили пенсия в размер, ненадхвърлящ 30 лв. В същото време ще губят над 80 лв. от държавната пенсия.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!