BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Адвокат Мария Божкова си даде отвод от участие в бесепарската листа, подкрепя д-р Петканска

Младата сливенска адвокатка Мария Божкова си е дала отвод да бъде включена в листата на БСП – Сливен за парламентарните избори. Новината съобщи тя пред „Сливен ДНЕС и УТРЕ“ вчера. Адв. Божкова е подала заявление до областния съвет на партията. Тя сподели, че и на тези избори ще помага в кампанията на втората в листата – д-р Събина Петканска.

Ето и едно към едно заявлението й за самоотвод:

ДО

ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП– СЛИВЕН

8800 Сливен, ул. „Димитър Добрович“ № 1

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА САМООТВОД

от

Мария Иванова Божкова

член на ОПО „Добри Чинтулов- Даскала“

ОбПО на БСП- Сливен

ОТНОСНО:отвод от листата с кандидати за народни представители, изготвена за участие на БСП- Сливен в парламентарните избори, насрочени за 14 ноември 2021г.

            УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

            УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ,

Благодаря Ви, че сте допуснали да бъда включена в проектолистата за народни представители, подредена на заседанието Областния съвет на БСП- Сливен, проведено на 01.10.2021г. За мен това е положителна оценка за дългогодишната ми работа като организатор в Общинския съвет на БСП- Сливен. Приемам този комплимент с признателност, уважение и отговорност.

Именно отговорността пред хората, които са ми гласували доверие и уважение с номинация, ме подтиква да се оттегля от последващо участие в парламентарните избори, насрочени за 14 ноември 2021г. Аргументите ми за това са следните:

Да бъдеш народен представител е венецът на един жизнен път, преминал през изграждането на успешна кариера, здраво семейство, натрупването на богат житейски и социален опит. Народното събрание приема закони, чрез които влияе върху цялото държавното управление. Народният представител трябва да има чувствителност към проблемите в обществото, да умее точно да диагностицира причините за тези проблеми и да създава работещи решения за преодоляването им. Всички тези качества, обаче, се изграждат чрез дълги години учене, труд и преминаване през множество професионални и чисто житейски битки. Считам, че на настоящия етап от живота си все още има какво да уча както в професионален, така и в личен план, за да мога един ден да съм наистина полезна за обществото с работещи идеи за реформи там, където има нужда от такива.

Четиридесет и петото и Четиридесет и шестото Народно събрание ще останат в историята като упадък на българския парламентаризъм. Наблюдаваме едно грозно и опасно съчетание между липси и изобилие. Липсват политически опит, елементарни познания за принципите и механизмите на държавното управление, липсва ясна политическа концепция за развитието на България. Изобилстват силни, но низки политически страсти. Уж всяко действие се диктува от интереса на „суверена“, а суверенът никога не е бил така отблъснат от политиката. Според писаното в учебниците „парламентът е еманация на народа“. Наистина ли разделителните линии между отделните групи в обществото, формиращи народа, са така непреодолимо дълбоки? Не! В последната предизборна кампания имах възможността да участвам в множество предизборни срещи. Не веднъж скромни и отрудени хора задаваха един и същ въпрос: „Не може ли, като отидете в Народното събрание, всички да седнете заедно и да се разберете да направите нещо добро за България?!“ Суверенът разбира парламентаризма по- добре отколкото го разбират „представителите му“. В теорията това се нарича „консенсусна демокрация“- да се потърсят общите допирни точки при решаването на даден проблем и да се постигне съгласие при решаването му на база обществения интерес. Политическият „пиар“, обаче, диктува да се търсят различията, да се акцентира върху противоборството, да се задълбочават разломите. Това може да е добре за публичния образ на отделния политик, но е пагубно за обществото като цяло.

Според мен причината за изцяло прекъснатата връзка между избиратели и представители е, че в политиката напоследък биват лансирани хора, които нямат достатъчно житейски и професионален опит. Заемането на изборна длъжност се превърна в самоцел, в трамплин за лично кариерно израстване, в компенсация, полагаща се на „наши момчета и момичета“, които не могат да се справят сами на пазара на труда. В никакъв случай не искам да попадам в тази категория кандидати. Бих искала първо да покрия моите критерии за това какви хора трябва да бъдат издигани в листите за изборни длъжности. Успешният кандидат е този, който възприема мандата на народен представител като служба в дълг към обществото. Изградена и завършена личност, доказала се в професионален план, закалена в житейски битки, способна да оползотвори опита си и натрупаните знания за надграждане и усъвършенстване на системата. Човек, познаващ проблемите на хората, чувствителен към болките и страховете им, умеещ да слуша. Човек, твърд в убежденията си, но умеещ да води диалог, способен да отстоява и защитава интересите на избирателите. Считам, че на този етап е уместно да се посветя на работата си, на трупането на професионален и житейски опит, на общуването с хора и опознаването на проблемите им. В трудностите при защитата на отделния човек и неговата кауза се разкриват недъзите на цялото ни общество и на държавния апарат.

            Радвам се, че в листата на БСП има на избираемо място кандидат за народен представител- жена, която съчетава в себе си всички гореизброени качества. Д-р Събина Петканска има цялата ми морална и професионална подкрепа.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Считайте настоящото изявление за самоотвод от листата с кандидати за народни представители, подредена на 01.10.2021г. от Областния съвет на БСП- Сливен, с оглед участие в парламентарните избори, насрочени за 14 ноември 2021г.

Ще работя активно за достойното представяне на БСП на предстоящите избори, но не в качеството на кандидат за народен представител.

С уважение,адв. Мария Божкова

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!