BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Аферата с купоните или как костите на Раковски щяха да бъдат препогребани

Българското националноосвободително движение невинаги си служи с методи за набавяне на средства, които днес бихме нарекли безукорни. Скандалите във връзка с тези методи са чести, но един случай определено заслужава нашето внимание. Участници в него са известни дейци на българското освобождение – Коста Паница и Филип Тотю. Но нека видим какво точно свързва тези българи с румънски касоразбивач, костите на Раковски, брилянтите и ценните книжа от касата на един румънски богаташ. Скандалът остава в историята под името „Аферата с купоните“ от 1885 година.

През пролетта на 1885 година в Русе капитан Коста Паница създава таен комитет на име „Искра“, чиято цел е да се бори за освобождението на Македония. Членове на този комитет са още Никола Живков (автор на текста на „Шуми Марица и брат на сетнешния регент Георги Живков), войводата Филип Тотю и няколко офицери от местния гарнизон. Като клонове на русенския действат комитет във Варна (с ръководител Георги Живков), София (с ръководител Димитър Ризов) и Пловдив (с ръководител Захари Стоянов). За делото е необходимо оръжие, а за закупуването му – пари.

Капитан Паница е смел и буен мъж със склонност към прилагане на недотам законни средства за постигане на целите си. За него Симеон Радев пише:

Княз Александър, който обичаше красивата фигура и смелия войнишки дух на младия офицер, го взе под свое покровителство. Но Паница не бе роден, за да следва една спокойна и редовна кариера. Македония, класическата страна на хайдутството, му се виждаше естествения театър за неговото призвание. Къщата му бе свърталище на живописни, въоръжени до зъби харамии, с които той кроеше за освобождението на Македония планове за въстание, битки – и обири. Харамиите го обожаваха. Те виждаха у него тайнствения знак на човек, създаден, за да командува, и му се подчиняваха. Харамийството тогава бе полунационално, полуразбойническо занятие. Паница не измени съвсем тая двойна тенденция: той я завладя във всичката ѝ ширина. Само че той я постави в служба на македонското дело и тъй я узакони.

Филип Тотю

Набелязана е жертва – богат румънски чокой, като е планирано да се обере касата му. За обира Паница изпраща Филип Тотю и няколко харамии. В Букурещ войводата се свързва с виртуозен касоразбивач на име Жоржеску. Обирът е извършен, а чокоят е убит. Букурещката полиция е вдигната на крак да издирва убиеца и съдържанието на разбитата каса – брилянти и ценни книжа. Изнасянето им извън Букурещ е рисковано, но Димитър Ризов дава  идеята да пренесат откраднатите ценности по начин, който ще предизвика най-малките възможни съмнения – в ковчега на Раковски.

Подета е инициатива да се направи препогребване на тленните останки на големия революционер в България, с голяма тържественост те са изровени и поставени в ковчег, а в него харамиите поставят ценностите. В началото на юни те са пренесени в България, където с владици четат молитви за душата на героя, патриоти държат пламенни речи, множество признателни българи благоговеят. Хората на капитан Паница измъкват брилянтите и ценните книжа и се опитват да вземат пари за тях.

Капитан Паница дава малка част от ценните книжа на Димитър Ризов и изпраща двама свои доверени офицери във Виена, за да осребрят останалата част. Виенският финансист, който приема пратениците на капитана, се усъмнява и на следващия ден те са арестувани.

Скандалът гръмва със страшна сила и скоро са открити връзките между арестуваните във Виена офицери и Паница, разкрит е и начинът на пренасяне на откраднатото от Букурещ до София. Петко Каравелов нарежда да се започне следствие срещу Ризов и Паница. Военният министър на Княжеството княз Кантакузин дава на капитан Паница тримесечен задграничен отпуск и така той се озовава в Източна Румелия, там отива и Димитър Ризов.

В Пловдив двамата се включват в подготовката на Съединението и увековечават имената си. За брилянтите никой не чува повече, а костите на Раковски остават в храма „Света Неделя“ дълги години. Така приключва  „Аферата с купоните“, предизвикалата такова вълнение през 1885 година.

bulgarianhistory.org

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!