BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бил ли е масон великият възрожденец Г.С. Раковски?

Бил ли е масон великият възрожденец Г.С. Раковски? - 0

Неизвестен досега ръкопис показва, че Раковски споделял идеята на италианския философ Джузепе Мацини за Европа като федерация

Точно преди 8 години колекционерът на редки карти и книги адвокат Христо Раев откри в стар антиквариат тефтер с кожена подвързия. Книгата съдържа съчиненията „Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина“ и „Ценностите на живота“. Каква е обаче изненадата му, когато в края на записките ясно се вижда подписът на Георги Сава Раковски.

Бил ли е масон великият възрожденец Г.С. Раковски?НовиниИнформация

Неизвестният ръкопис обърна напълно традиционните представи за идеолога на българската национална освободителна революция.

„Paкoвcки гo е пиcaл пpез мaй 1866 г. в Одеca, кoгaтo вече е тежко бoлен. Той умира една година по-късно – през 1867-а, така че това е последният му философски труд“, разказа адв. Paев. Текстът е оформен в типичния за революционера стил – смесица от френски изрази, русизми и котленско наречие, но според адвоката това е първото признание от страна на Раковски, че е масон по убеждения.

Откъде идва връзката му с Братството?

Малко след Браилските бунтове от 1842 г., осъден на смърт от румънските власти, Раковски бяга в Марсилия. Там среща италианския философ и политически активист Джузепе Мацини, за когото се смята, че е бил масон. Италианският демократ е убеден че Френската революция е допринесла за индивидуалните свободи в Европа, ала за да постигнат национална свобода, народите се нуждаят от нова революция. Затова Мацини създава организацията „Млада Италия“, която се бори за независимостта на страната му от австрийците. Постепенно идеята му завладява цяла Европа и се мултиплицира в „Млада Европа“, „Млада Германия“, „Млада Швейцария“, „Млада Полша“. По този модел родните поборници Иван Касабов, Димитър Ценович, Киряк Цанков и Иван Кършовски основават в Букурещ „Млада България“. Всички тези организации отразяват идеята на Мацини, че в по-далечно бъдеще Европа би могла да се превърне във федерация, управлявана от общо федерално събрание. Под негово влияние Раковски създава своята легия в Белград. След време легията му е разтурена, но остава идеята за единен съюз, който да обедини поробените балкански народи.

„Познавам тези факти от биографията на Раковски и изведнъж попаднах на документ, който ги потвърди. Това, което историците ни от времето на соца упорито премълчаваха излезе наяве – Раковски е бил масон!“, разказва за „Марица“ адв. Христо Раев.

Варненският адвокат дарява тефтерчето на Раковски на Регионалния исторически музей в Шумен, където ръкописът е поставен във витрина. После попада в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, където изследват почерка, мастилото, установяват, че хартията е от XIX век. След това четиридесетте ситно изпитани страници са издадени във вид на фототипно издание от бургаското издателство „Дукати“. Варненецът Христо Раев желае само едно – точна експертиза за ръкописа.

Бил ли е масон великият възрожденец Г.С. Раковски?НовиниИнформация

Специалистите обаче го посрещат скептично!

„Първо, търговецът на книги, който ми продаде ръкописа, се оказа замесен в криминална история, направиха му обиск, иззеха част от старите му книги… Тогава погнаха и ръкописа на Раковски, което попречи да се довърши обстойната експертиза“, разказа адвокатът. Така Тефтерчето попада в чекмеджето на полицай в Шумен, където имало опасност да го съсипят. Въпросният търговец стига до споразумение с прокуратурата, но за да не бъде осъден, се съгласява да предостави на държавата част от своите редки книги. Сред тях е и „Ръкописът“.

„Получи се така, че веднъж аз вече бях му платил за него. В същото време търговецът си го върна и го дари в полза на държавата“, обясни варненският адвокат.

Докато ръкописът е в София, пък се появил  първият сигнал, че той е фалшив. Зад обвинението стои „неизвестно лице“, няма и аргументи за тезата. Мълвата обаче влиза във фокуса на общественото мнение. В спора се включва дори професор от Шуменския университет, който твърди, че съчинението на Раковски много напомня книгата на немеца д-р К. Н. Щарке „Масонството”. „Тази книга обаче излиза през 30-те години на 20- век, т.е. поне 50-60 години след Раковски. Може двамата автори да са ползвали един и същи източник – възможно е! ­­­Но да говорим за фалшификат – не мисля“, категоричен е Раев.

Мистериозният тефтер

Българите заселили Балканите преди хан Аспарух  

В „тефтерчето“ Георги Раковски е писал на котелско наречие, но речта му е изпъстрена с русизми и френски изрази, обясни Раев. Владеейки много и различни езици, Раковски има шанса да се развие като един от най-големите историци за своето време. Опира се на различни извори, дори по-нетрадиционни. 

Днес обаче времето потвърди някои от тезите на Раковски 

Една от тях е, че българите съвсем не са били татарско племе, пристигнало на Дунава, което се е претопило в славянското море! Напротив: българите имат още по-древна история, те имат древно-ирански произход. Били са тук, на Балканския полуостров още преди идването на Аспарух! – твърдял Раковски.

Организирал комитетите като тайни ложи 

„Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина – така е озаглавена първата статия в ръкописа. „В текста Раковски разсъждава върху равенството между хората, има размисли за образованието и как трябва да се възпитават децата. В текста няма данни за структурата и същността на тайната организация, но е представен идеалът на великия революционер за хуманност”, обясни адвокатът. 

Само че още от пръв поглед се вижда как организацията на тайните революционни комитети „копирали“ структурата на масонската ложа. Приликите са очевидни: в начина по който се събирали, по който полагали клетва – с Библията и револвер върху нея – с тайните пароли, начините на свръзка. Това са все символи и правила, използвани в масонството. Ето защо написаното е своеобразно признание от страна на Раковски, че е бил член на масонската организация, заключава Раев.  

„Марица“

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!