BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Владимир Русев, ИТН: Не сме се отказали от въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура

✅ Във връзка с появилите се манипулативни твърдения, че сме се отказали от мажоритарния облик на изборите, както и в качеството ми на апологет на тази система, ще си позволя публично пояснение и по този въпрос:

✅ Не сме се отказали от въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура.

Напротив – парламентарната група на ПП “Има Такъв Народ” работи целеустремено и последователно в тази посока, спазвайки логичната юридическа хронология за постигане на тази цел – още от първия ден започнахме да канализираме подстъпите към приемането на Мажоритарната избирателна система.

✅ За да сработят механизмите на този тип гласуване и да гарантират некомпроментираното волеизявление на народа ни, трябва предварително да се изградят необходимите нормативна и кадрова инфраструктури. С други думи, първо трябва да се промени Изборния кодекс в отговор на очакванията на по-голямата част от сънародниците ни, както и да се разпусне ЦИК в настоящия й формат, да се избере нов нейн състав и след това вече да се пристъпи към преки действия по реализиране на идеята за мнозинствена избирателна система в България.

✅ Възможно най-рано – по време на първата сесия на 45-то Народно Събрание, внесохме Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с което на практика положихме началото на процеса по въвеждането на мажоритарния глас.

Готовността на някои колеги за незабавно внедряване на тази система поражда въпроса, не се ли използва това за въвеждане в заблуда на част от народа, както и за уронване на авторитета на ПП “ИТН” като основен проводник на изразената обществена воля в Референдума.

✅ Твърдение:
Ако се пристъпи в момента към въвеждане на мажоритарна избирателна система, при актуалната конфигурация от нормативни актове, съчетана с настоящата кадровата конюнктура, ще се стигне до задълбочаване на изборните неуредици, вместо до тяхното преодоляване.

✅ Пример:
Ако на втори тур се изправят хипотетично един срещу друг кандидат, който стопанисва голямо предприятие, разполагащ с ресурс и механизми за корпоративно влияние върху Суверена, срещу авторитетен експерт, но представител на средната класа, при актуално обвързващите изборни обстоятелства, изначално предимство биха имали едрият капитал и икономическото лоби пред експертността. Обективността във възприемането и оценката на качествата на двамата кандидати би била опорочена.

✅ Решение:
Приемане на предложените промени в избирателното право, както и преструктуриране на висшия кадрови ешалон, като първи стъпки, в качеството им на задължително условие, без което не може (Conditio sine qua non).

✅ Заключение: Единствено придаването на легалност на предложените промени в Изборния кодекс би довело до легитимност на мажоритарната избирателна система.

Именно затова, законотворчеството трябва да следва своя юридически обоснован, а не емоционално зареден пленарен път.

Стъпка по стъпка… 

Владимир Русев, народен представител от ПП „Има такъв народ“ – Сливен

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!