BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В КОТЕЛ СЕ ОЧАКВА ДА ЗАРАБОТИ „ЦЕНТЪР ЗА УСТОЙЧИВ И КРЕАТИВЕН ТУРИЗЪМ“

В част от сградата на бившия „Младежки дом“ в Котел се очаква да заработи  „Център за устойчив и креативен туризъм“. Преустройството на зданието, намиращо се на ул. „Изворска“ № 14, беше извършено от СНЦ «Местна инициативна група Котел, Сунгурларе и Върбица» по проект № BG06RDNP001-19.355-0006-C01 „ENPORT BETA – интегриран подход за развитие на устойчив туризъм в селските райони“, Административен договор № BG06RDNP001-19.335-0006 по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020

В дните на провеждане на фестивала на „Етносите, багрите и котленския килим“ бе официалното откриване на Центъра. По този повод, на двудневно учебно посещение, в Котел дойдоха представители на шест Местни инициативни групи от Италия и Румъния: 1. GAL Distretto Rurale Barbagia Mandrolisai Gennargentu – Италия ; 2. GAL Delta unari – Румъния; 3. GAL Napoca Porolissum – Румъния; 4. Asosiatia G.A.L. Razim – Румъния; 5. Asosiatia GAL Lider Bistrita-Nasaud – Румъния; 6. GAL Lider Cluj – Румъния.. Домакин на посещението беше СНЦ „Местна инициативна група Котел, Сунгурларе и Върбица“, а поводът на гостуването – проект „ENPORT BETA – интегриран подход за развитие на устойчив туризъм в селските райони“. По този проект българският партньор получава 100 % безвъзмездно финансиране, което е в размер на 194 906.40 лева. Проектът се изпълнява в рамките на 2 години. Основната му цел е развитие на устойчив туризъм в селските райони чрез осъществяване на съвместни дейности, допринасящи за устойчивото развитие на местните общности на територията.

По време на учебното  посещение в Котел партньорите по проекта обсъждаха  различни теми свързани с развитието на туризма и възможностите за обмен на опит с други професионалисти от европейски държави. Също така се коментираха възможностите за създаване на нови контакти на европейско равнище и разширяване на проектните партньорства. Обсъдени са били още опциите за изучаване на последните тенденции в туристическата индустрия в други европейски страни,  разпространението на знания и споделяне на добри практики, както и  стимулиращия ефект върху развитието на туризма и трудовата заетост на териториите на партниращите МИГ.

По време на посещението на чуждестранните гости се проведе и кръгла маса с представителите на местния туристически бизнес – хотелиери, собственици на къщи за гости, хора от Котел, интересуващи се от развитието на туризма. В програмата на гостуващите местни инициативни групи бе и посещение на Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим, от който останаха очаровани.

Проектът се изпълнява в 4 държави и включва 9 Местни инициативни групи.


 

Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!