BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В област Сливен се изпълнява пилотен проект „Европейска гаранция за детето“

лого УНИЦЕФ

Област Сливен е сред трите области в страната, в които се изпълнява пилотен проект „Европейска гаранция за детето“ с финансиране от Европейската комисия и с подкрепата на УНИЦЕФ. Целта е всяко дете, живеещо в бедност, да има достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим.

Областният управител Чавдар Божурски сформира Областен съвет за координация и наблюдение. Съветът ще осъществява институционална подкрепа, ще бъде форум за обмяна на знания, на добри практики и отправяне на препоръки за постигане на устойчивост.

В края на миналата седмица се проведе първото му заседание с участието на програмния директор „Социална политика“ в УНИЦЕФ-България Мария Златарева, ръководителя за управление на проекта Лилия Гунева от УНИЦЕФ – България, зам.областния управител и зам.председател на съвета Димитринка Петкова, областният координатор по проекта Майя Грозданова, зам.кметове на общини, ръководители на социални институции, неправителствени организации, здравни медиатори. На заседанието бе представен пилотният проект, както и работният план за 2021 г. в област Сливен.

„Еропейска гаранция за детето“ е нова инициатива в ЕС. По подготовката й работи Европейската комисия съгласно резолюция на Европейския парламент от ноември 2015 г. След проведени фази на проучване и консултации започна изпълнението на фаза ІІІ – пилотното прилагане на Гаранцията в България и още шест страни от ЕС, с подкрепата на УНИЦЕФ. В България проектът се осъществява в областите Бургас, Стара Загора и Сливен. Той е насочен към деца с увреждания и други деца със специални потребности, както и към деца, живеещи в семейства в уязвимо положение, включително ромски деца от уязвими общности. В трите области ще бъде предоставена пряка подкрепа на 6 500 деца и родители, ще бъдат ангажирани 600 специалисти от различни сектори. Дейностите са планирани за срок от две години, с финансиране от 3 млн. щатски долара.

Област Сливен вече има опит в партньорските отношения с Детския фонд към ООН /УНИЦЕФ/, благодарение на които се създадоха и усъвършенстваха някои социални услуги.

С пилотния проект се разширява обхвата на действие и в него са включени всички общини, за разлика от останалите две области. В Сливен ще бъде осигурена патронажна грижа чрез Центъра за майчино и детско здраве към МЦ „Д-р Г. Миркович“. Ще бъдат назначени трима допълнителни специалисти в Общностния център – Сливен за укрепване капацитета на услугите за ранна детска интервенция. В осем детски градини – четири в Сливен, две в Нова Загора, по една в Котел и Твърдица, ще бъде направена оценка на нуждите им за осигуряване на приобщаващо образование на децата и за наемане на допълнителни специалисти, като в обхвата на приобщаващото образование са включени 950 деца, от които 43 са със специални образователни потребности и 86 служители. Ще бъдат назначени допълнителни социални работници в центровете за подкрепа в Сливен, Котел и Твърдица, които ще работят с деца и семейства в уязвимо положение.

Създаден е също е кип от шестима младежи от Сливен, който ще осъществява детското участие в проекта с подкрепата на двама ментори от Националната мрежа на здравните медиатори.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!