BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В СЛИВЕН ГОСТУВА УЧЕНИЧЕСКА ИЗЛОЖБА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И АЗ“

В зала „Сливен“ бе открита гостуваща ученическа изложба с творби от Националния конкурс за рецитация на лирическа творба, стихотворение, разказ, рисунка и мултимедийна презентация „Народните будители и АЗ“. Конкурсът е посветен на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, 145 години от гибелта на Христо Ботев и 148 години от гибелта на Васил Левски. Сливен е вторият град, в който изложбата гостува след родното място на Раковски – Котел.
Сред присъстващите днес във фоайето на залата беше зам.-кметът Пепа Чиликова, която приветства организаторите на конкурса за предприетото начинание и допълни, че инициативата е част от програмата на Община Сливен за отбелязване на 200 години от рождението на Раковски, която включва различни прояви през цялата година.

„Включихме се с ентусиазъм и желание в отбелязването на бележитата годишнина. Кметът на община Сливен Стефан Радев е част от инициативния комитет, който организира националните чествания. Прекланяме се пред подвига на национални ни герои и сме длъжни да предадем духовните ценности на най-смелите мъже на България на нашите деца. Раковски е един от най-свидните синове на българския народ, рядко талантлива личност писател, публицист, историограф, етнограф, изкусен дипломат и талантлив оратор. Основоположник на българската национална революционна дейност, истински лидер и енциклопедист“, заяви зам.-кметът. Тя изрази и убеденост, че изложбата ще предизвика голям интерес сред учениците, които ще имат възможност да я посетят, при спазване на противоепидемичните мерки.

В гостуващата изложба са подредени 56 творби от първия етап на конкурса, който се провежда в рамките на проект „Народните будители и АЗ“. Сред тях са поместени рисунките на ученици от Сливен, които са се откроили в надпреварата. Това са Диана Йорданова от 5-и клас от ОУ „Димитър Петров“ с първа награда, Йоанна Константинова от 7-и клас от ОУ „Панайот Хитов“ с втора награда и Габриела Ибрямова от 5-и клас от ОУ „Димитър Петров“ с трета награда.
В конкурса право на участие имат всички ученици от 5 до 11 клас, разпределени в две възрастови групи: 5 -7 клас и 8-11 клас. Целта според организаторите е да се насърчава вътрешната потребност за творческа и индивидуална изява на учениците чрез възкресяване на спомена за постиженията на националните ни герои и бележити исторически събития.
Изложбата ще бъде разположена във фоайето на зала „Сливен“ в рамките на един месец.

Основни организатори са: Ротари клубовете: „Пловдив – Пълдин“, „Пловдив – Филипопол“, „Пловдив“, „Пловдив-Интернешънъл”, „Пазарджик – Бесапара“, „Пазарджик“, „Зонта клуб „Пловдив”, Община Пловдив, Министерство на образованието и науката, Общински комитет „Васил Левски“ – гр.Пловдив, Общонародна фондация „Христо Ботьов“, ПУ „Паисий Хилендарски”, Регионален исторически музей – Пловдив, Съюз на българските учители, Регионалните управления на образованието, Регионална Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Гражданско движение в полза на образованието „Хр. Г. Данов” – Пловдив, Асоциация на учителите-пенсионери „Найден Геров” – Пловдив, Общински читалищен съюз Пловдив, Комитет „Родолюбие” и Движение за култура, изкуство, образование и наука „Родова памет”.Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!