BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Демографска катастрофа. Нов национален приоритет – България – 9 милиона

IMG-b99e1e5bf135e832ce0b2a981792c41d-V (1).jpg

ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА .
НОВ НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ- БЪЛГАРИЯ- 9 МИЛИОНА.

#РазумнитеРешения

Най- видимата оценка за качеството на политическата класа в България през последните 30 години е:

⛔демографската катастрофа и намаляване на населението на България от почти 9 милиона на под 7 милиона , колкото среден Китайски град

⛔ обезлюдяването на Българските села и градове, с изключение на София и още няколко града

⛔ ниската раждаемост

⛔ емиграцията .

Категорично можем да заявим ,че най- големият проблем на България е демографската катастрофа . Проблем, който може да бъде наречен и национална катастрофа .
Демографската криза е следствие най- вече от качеството на живот в България, предизвестено от слабостите в съдебната система , образованието, здравеопазването , местното самоуправление , липсата свобода на медиите , небалансирано разделение на властите , ширещата се престъпност и корупция .

За справянето с този проблем, като общество ,имаме два начина за разрешаването му .

❗Първият начин е индиректният,който по принцип се предлага от десни политически сили и по който вървим от много години . Политическите партии си поставят цели да подобрят средата за живот чрез
реформи в съдебната система ,здравеопазването , образованието , социалната политика и останалите обществени сфери . От своя страна тези реформи да доведат до спиране на отрицателните тенденции в раждаемостта и да започне постепенно увеличаване населението на България .
Този подход обаче, през последните 30 години, се оказа неработещ , качеството на живот в България вместо да се подобрява се влошава , демографският проблем стана криза ,а вече и катастрофа , проблемите и кризите се наслагват , неефективността на всички обществени системи става все по- голяма , условията за живот се влошават .

‼Поради тези причини , БСП в програмата си се спря на вторият подход , чрез предлагане на конкретни мерки ,а именно:

🔴 Предоставяне на еднократна помощ при раждане на първо дете от 500 лв., при второ дете от 1000 лв. и при трето от 1500 лв. и при всяко следващо от 200 лв.

🔴 Предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители .

🔴 Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата .

🔴 Еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година на всички деца от 1 до 4-ти клас .

🔴 Безплатни учебници на всички деца от 1 до 12 клас .

🔴 За работещи родители необлагаем миниум от 500 лв. за всяко дете .

🔴 Безплатни лекарства за всички деца до 14 годишна възраст .

🔴 Безплатни детски градини и ясли .

Като кандидат за народен представител от БСП отново ще споделя вижданията си , че България е в демографска криза ,която се превръща и в национална катастрофа. Справянето с нея трябва да стане национален приоритет , каквато беше целта ни за влизане в ЕС .

Национален приоритет не може и няма смисъл да е целта ни да ставаме космическа нация .
Но ако си поставим национален приоритет за следващите 30 години , до 2050 година , България да стане отново 9 милиона , това е една конкретна цел ,която ако се обоснове и постави правилно и бъде подкрепена с конкретни мерки , може да обедини обществената енергия и да ни превърне от силни индивидуалисти в граждани ,мислещи за хората около нас , за България .
Мислещи първо за обществото и тогава за себе си , солидарни с обществените цели и ценности . Може да направи обществено нетърпими политическото лицемерие , криминалните прояви и корупцията .
Може да даде така нужната обществена и политическа енергия и единство за отстраняване на слабостите ни в държавното управление и структурирането на властта в България , за реформи в образованието , здравеопазването , съдебната система , социалната сфера и местното самоуправление .
Всичко това ще се превърне в двигател за тази обществена цел – България до 2050 година – 9 милиона .

Считам ,че българското общество и политическа класа трябва да стигне до разбирането и до консенсуса, а държавата да приеме ,че най- голямата ценност , най -големият актив са децата на България и да поеме своите отговорности наравно с родителите на децата . Приетите конкретни цели в този посока да бъдат и конституционно записани ,за да не може докато не бъдат изпълнени да бъдат променяни и най -вече ,тези цели да намерят отражение в цялото ни законодателство и да обединят нацията .

Общественият консенсус и договор трябва да имат няколко кратки и ясни ангажименти на държавата и общините и съответно ангажименти на родителите .

⁉ Първата е, държавата да осигурява на всяко българско дете, до три деца в семейство , до навършване на пълнолетие и завършване на средното образование , между ½ и една МРЗ на дете .

⁉ Второто е , държавата да осигурява добри условия за обучение – училища , транспорт до училищата , учебници и помагала в класически и електронен вид .

⁉ Родителите трябва да осигуряват добри условия за живот като храна , дрехи , грижа за здравето и обучение на децата си , както и присъствието на децата в училище .

⁉ Родителите трябва да осигурят добра домашна среща за живот и обучение на децата си.

⁉ Ако семействата ,по някаква причина не могат да осигурят нужната жилищна площ за всяко дете , държавата или общините ,да са длъжни да предоставят общински жилища за затруднените семейства .

⁉ Ако родителите не изпълняват обществените си ангажименти за отглеждане на децата си по минимално приетите стандарти , децата да бъдат извеждани от нездравословната семейна среда .

На скептиците ,за реализирането на тази идея , които веднага ще се опитат да я оборят , че са нужни огромни финансови потоци , с които България не разполага , че за това няма средства в бюджета на България , ще посоча няколко източника.

‼Първият е чрез намаляване на корупцията в България, която според различни анализи е от порядъка на 8 до 10 мил. лв. на година .
А за изпълнение на предложената идея са нужни по- малко от половината от тези средства на година .

‼ Вторият е чрез съкращаване на огромните разходи за държавна и общинска администрация, чрез въвеждането на електронно управление.
В България, в много от обществените сфери, ние сме с най- много заети от глава на населението . Трябва да стигнем поне до средните Европейски стандарти, а защо не и да догонваме постижения.

‼Третият е чрез изместване на приоритетите на държавата , например от армия , полиция , инфраструктурни проекти .

‼ Четвъртия е част от концесионните такси , таксите за пренос на енергоносители , част от акцизите на някои стоки ,да се насочват към фонда за децата на България .

‼ Петият е да отчетем ,че света вече е в нов паричен ред ,при който лихвите на държавните кредити са нулеви , инфлацията се управлява с цел да е около 2 /3 % , държавите задлъжняват и е оправдана целта ,дори и да се ползват кредити от държавата от ЕЦБ за 20 /30 години ,докогато се осигури положителен прираст в България .

🇧🇬Уважаеми съграждани , поемам ангажимента, ако бъда избрана като ваш представител в Народното събрание , да разпространявам и отстоявам тази идея пред българската политическа класа . И съм убедена ,че с обществена подкрепа и ясна позиция на БСП , можем да я реализираме .

🇧🇬Всеки от нас,който споделя идеята, България до 2050 година да стане отново 9 милиона,като национална цел , може да гласува за #БСП с бюлетина #номер33 и за мен ,Д-р Събина Петканска ,с преференция #номер102 ,на предстоящите избори на 14.11.2021 година .

#БСПзаБългария#номер33

Д-р Събина Петканска-Вълева –#номер102

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!