BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Десислава Танева: Пчелите мрат като мухи в 5 български региона

Великотърновска област е в ТОП4 на регионите у нас, където пчелите брат като мухи. Това става ясно от заключение на аграрното министерство, като това се превърна в мотив министърът на земеделието Десислава Танева да разпореди да се сформира работна група, която да изготви научно-експертен анализ на причините за тревожната тенденция. Данните трябва да са готови до 14 май, предаде Лупа.бг.

На първото заседание на групата, което се проведе онлайн, бяха представени резултатите от извънредни проверки, направени от Агенцията по безопасност на храните. Инспекциите са обхванали 26,5 процента от регистрираните пчелни семейства в страната, като при почти 16 на 100 от проверените е установена смъртност. Най-висока е отчетена в областите Кърджали, Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Медоносните насекоми са загинали вследствие на липса на достатъчни хранителни запаси, лошо зазимяване от стопаните и болести по пчелите. За установяване на причинителя на заболяванията са взети над 80 проби от пчели, изследвани в националната референтна лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ – София. Резултатите от изследванията доказват наличие на нозематоза и вароатоза в част от отпадналите пчелни семейства.

Не са установени данни за отравяния чрез пръскане с хербициди и други земеделски препарати.

Обмисля се издаване на ръководство с добри практики за опазване на жилещите насекоми. Експертите подчертават необходимостта от постоянен мониторинг върху дейността на пчелните семейства.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!