BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Децата от ДГ„Елица” посадиха наследник на Стария бряст

Денят 26 октомври, 2021г, Димитровден – празник на гр. Сливен ще остане в паметта и сърцата на децата от детска градина „Елица”, които засадиха фиданка от вида – полски бряст (Ulmus campestris). Това крехко дръвче е наследник на емблематичното за гр. Сливен дърво – Стария бряст и дойде в градината благодарение на родолюбивото дело на фондация „Стария бряст“ и неговия председател – Стефан Стефанов.Идеята на членовете на фондацията е да продължат живота на сливенския символ с инициативата „Наследниците на Стария бряст“.

Отгледаните от семена фиданки се засаждат, за да се поддържа паметта за хилядолетното дърво, спечелило националния конкурс „Дърво с корен“ и получило признанието „Европейско дърво“ на 2014 г.

Г-жа Магдалена Данчева – творчески директор на фондацията, обеща около засаденото дръвче да бъдат поставени традиционните пейки с форма на моливчета.

Децата от детската градина предварително получиха информация за историята на дървото и с радост разбраха, че могат да се включат в инициативата. Бъдещите първокласници старателно засадиха и поляха брястчето с обещанието да се грижат за него и да го пазят.

Младото дръвче ще бъде гордост, но и голяма отговорност за младите природозащитници. На няколко крачки от него беше заровена капсула на времето с послание до бъдещите възпитаници на детската градина. Тя ще бъде отворена през 2034г., когато детската градина ще отбележи петдесетата годишнина от създаването си.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!