BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деца от Сливен ще свирят в Парижката филхармония

Четирима млади музиканти от ромския квартал „Надежда“ в Сливен ще свирят в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония на 26 февруари. Те са поканени да се включат в класически концерт на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите филхармонии в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.

Събитието се организира под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа и обединява млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност. Българският културен институт в Париж и фондация „Моменти“ са партньори по проекта, съобщава „Монитор“.

Ще бъдат изпълнени части от произведения на Григ, Равел, Мусоргски, Одата на радостта на Бетовен, които музикантите от България вече упражняват от началото на годината. Съвместните репетиции на всички участници от различните държави с екипите на Парижката филхармонията ще започнат седмица преди концерта, когато децата ще пристигнат в Париж.

Концертът ще бъде под диригентството на Ребека Тонг, отличена с първа награда на състезанието La Maestra 2020, и Корина Неймайер – творчески и музикален директор на Филхармонията в Люксембург от септември 2020 г.

Четиримата български участници – Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, са част от филантропския проект „Музиката вместо улицата“ на цигуларя Георги Калайджиев. В него вече 12 години деца от циганската махала в Сливен изучават различни инструменти и свирят класическа музика. Там е роден и самият Калайджиев, инициатор и двигател на инициативата, когото цигулката превежда през музикалното училище в Бургас, Музикалната академия в София и 20-годишна кариера в „Софийски солисти“ с концерти по цял свят до окончателното му установяване в Германия, където днес поделя времето си между своя малък камерен оркестър и „Музиката вместо улицата“ заедно с дългогодишната си партньорка в живота Мария Хаушилд. Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е и Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на пиано. И четиримата живеят в ромската махала и от години „Музиката вместо улицата“ за тях е избор и възможност за различно лично и професионално развитие от това на повечето деца, които израстват в квартала.

Сашо Георгиев (14 г.) е приет в музикалното училище в Стара Загора. Свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор. Семейството му е от турски произход, живее скромно, баща му е безработен, майка му изкарва малко пари като подстригва.

Цоньо Чолаков (14 г.) се връща много малък в България от Испания, където е роден, докато родителите му работят там. От пет години е част е от децата, които работят с Радка Кусева. И двамата му родители са безработни, а той мечтае да успее да влезе да учи в музикално училище през 2023 г.

Николина Николаева (16 г.) е едно по първите деца, които посещават „Музиката вместо улицата“. На 6 започва да свири на пиано, а през 2016-а и на контрабас. Тя е циганка и живее с баба си, а родителите й работят в Англия. През 2020 г. е приета да учи контрабас в музикалното училище в Бургас. Въпреки това решава да продължи в езиковата гимназия в Сливен и е една от най-добрите ученички там.

Вели Дормушев (17 г.) открива цигулката на 5, благодарение на проекта. Свири още на пиано, китара и е талантлив певец и танцьор. Приет е в музикалното училище в Бургас, а мечтата му е да учи музика в Академията в София. Той е турчин и живее в „Надежда“ заедно с родителите си и по-големия си брат – Дурмуш, който също учи в Бургас, но ударни инструменти. Освен музикант, Вели е и ментор на по-малките участници в „Музиката вместо улицата“.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!