BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Събина Петканска разкости ръководството на БСП-Сливен за провала на изборите

Обществото не припозна БСП като партия, която може да направи нужните промени

 

Отчет на пленума на БСП Сливен за изборните резултати /23.04.2021/

            Уважаеми  другари,

      Като активен участник  в изминалите парламентарни  избори, считам,  че  основният извод, до който всички стигаме, е, че голяма част от гражданите на България са ЗА промяна на модела, по който се управлява държавата в последните 10 години, а може би и от 30 години. Модел,  който е пропит с корупция и безправие и ни доведе до  последно място по доходи в Европа, на първо място по намаляване на населението, с най-ниска продължителност на живота, на  112-то място по медийна свобода в света, на първите  места  по смъртност от Ковид 19. Или оглавяваме всички негативни класации?!

        Използвам случая, тъй като  нашият водач на листата и новоизбран депутат е зам.-председател на БСП, да споделя и втория си извод, че обществото ни не припозна БСП като партия,  която може да направи нужните промени в обществено- икономическия  живот на страната. Извод, който е добре да се разбере от всички членове на БСП и най- вече от различните ръководни органи в Партията .

Този извод да  послужи за обща мобилизация,  за изготвяне на задълбочени анализи за провала на България в  основните сфери на обществено- икономическите отношения и да се актуализира Визията за развитие на България/на БСП/.  Да се представи така, щото гражданите, които искат промени за доброто на страната, да  ни припознаят като партия, която най- добре ще защити техните интереси.

    Конкретната ми оценка за Сливенската Партийна Организация, по повод проведените избори, като активен участник в листата за народни представители, е  – не мога да използвам други думи, освен – много слаба. Тази ми оценка се основава на следните причини:

  1. Кампанията ни започна с изключително закъснение,  реално – две седмици преди  4.04.  Много от гражданите на областта се питаха защо БСП не прави кампания и, за съжаление, интерпретациите за това не бяха в интерес и от ползва на БСП.
  • Нямахме щаб, който да планира предизборната кампания, поне месец преди началото и да изгради структури за провеждането на кампанията, да я ръководи ежедневно, да свежда политическите виждания на националното ръководство до нас – кандидат народните представители от Сливен , за  да можем да споделяме своите предложения и  своите виждания.

Кампанията и отговорността за провеждането и беше оставена в ръцете основно на водача и на отделните кандидати за народни представители , най -вече на тези , които бяхме решили да събираме и преференции .

  • Липсваше  общо и авторитетно ръководство на сливенските кандидат депутати, което да обедини усилията на всички ни, въпреки че, отделно, много от нас използваха възможностите за преференции, доведе до безпринципна конкуренция .  
  • Негативните тенденции се  подсилваха и от факта, че основните ръководни фактори  в лицето на областният председател  Гагаузов и водача на листата  Зафиров  , реално не живеят в Сливен , не бяха в Сливен и фактически не можеха да са ефективни ръководители на кампанията .

Добавяйки към това и факта ,че Другаря  Делибалтов се разболя от Ковид 19 ,  се допълни  картината на слабото ръководство на кампанията в Сливен или още по точно – на липсата на ръководство  .

  • Друга слабост на БСП Сливен на изборите беше, че имахме много слабо присъствие в медиите  и  почти не участвахме и  не провокирахме дебати, не представяхме виждания за развитие на България и Сливен.

Ако „Има такъв народ“ бяха енигма на изборите и тяхното появяване в публичното пространство не им се отрази отрицателно, на БСП, като най- старата и авторитетна партия, отсъствието й в политически дебати се отрази  много негативно .

  • Като слабост отчитам и залитането на БСП Сливен към разбирането и практиката, че изборите трябва да се уговарят, че трябва да се използват платени агитатори на БСП без оценка на обществения им авторитет, дори,  че трябва да се заплаща на председателите на ППО за да работят за БСП или за този или онзи кандидат за депутат .

Действия и практики, които принизяват избирателите и най -вече БСП, като авторитетна политическа сила и я доближават до политически формации, които съществуват временно на база на купен вот.

  • Като слабост забелязвам и тенденцията в БСП от доста години да се създава порочна практика за определяне на кандидатите и избраните на различни избираеми длъжности . Все по -голям процент стават кандидатите, които, чрез кариера в БСП, а от там и в държавните и общински структури, виждат своето личностно и кариерно израстване, за сметка на професионалистите успели в сферите в които работят, натрупали опит и създали си  обществена позиция,която съвпада с програмата на БСП и готови да отделят от времето и енергията си за развитие на БСП и България .

   Уважаеми другари, споделих  впечатлението си за слабостите при изминалите избори, за да се чуят от  всички и най -вече от ръководните органи на БСП Сливен, за  да се опитаме да намерим сили да отстраним тези недостатъци .

Да  се представим по -добре на предстоящите президентски избори ,а навярно и на очакващите ни нови избори за народно събрание .       

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!