BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ето какво каза сливенският кмет в интервю за деня на будителите

Темата за народните будители и електронното обучение обсъдиха на среща кметът Стефан Радев и деветокласничката Ивана Радостинова от ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“. Тя членува в Клуб „Млад журналист“, който развива дейността на училищния вестник. Ивана влезе в ролята на репортер по време на разговора си с кмета.

Сливенският градоначалник имаше възможност да изрази личното си мнение по въпроси за необходимостта и значението на будителите в днешно време и кои техни ценности хората трябва да пазят, и от които да се ръководят.

„Всяко време има нужда от своите будители. Първи ноември – денят, в който им отдаваме почит, е знаков български празник. В исторически план, сме имали нужда от събуждане на националното самосъзнание. Духовни будители като Паисий Хилендарски и неговата знаменита „История славянобългарска“ и цяла плеяда възрожденци след него, вдъхновяват българския народ да се бори за църковната си независимост, за национално обединение и освобождение“, посочи кметът Радев. Той отдаде значение и на българските корени и фолклорните традиции, любопитството към света, който търпи промени и мястото на човека в него.

По отношение на ценностите, които днес хората трябва да притежават, кметът открои на първо място любовта към Родината, към българската история и възрожденското дело.

На въпроса кои според него са съвременните будители, Стефан Радев посочи учителите, хората на духа, на културата, всички, които служат като мост между образованието, духовното обогатяване и родовата памет на нацията през вековете. В тази връзка сливенският градоначалник беше категоричен, че електронните учебници и обучението в електронна среда не могат да заместят присъствието в клас.

„Училището е жив организъм, място за социални контакти и израстване на всеки ученик. То е институция само по себе си. Електронната среда може да бъде само елемент от цялата образователна система, както черната дъска в класната стая“, обясни още кметът. В края на интервюто той пожела на всички учители и ученици на ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“ здрава и присъствена учебна година, да съхраняват и разпалват в себе си любопитството към света, към българската история и култура.

Интервюто и повече акценти от в. „Вестникът“ на ПГХТ „Акад.Н. Неделчев“ може да откриете на посочения линк: https://pght-sliven.com/upload/page/asset/вестник-01-11.pdf

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!