BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КАКВО СЕ СЛУЧВА ДНЕС С ДУХА НА ЛЮБИМИЯ НИ СЛИВЕН?

Емилия Желева, дългогодишен учител и директор на СУ „Константин Константинов“ в Сливен. Кандидат за общински съветник от Българска социалдемократическа партия под номер 35 в бюлетината.

Сливен винаги е бил град на духа, но и град на индустрията. Защото, тези които могат да създават напредък и стопанско благо за цялото общество, са били образовани и духовни личности.

Поети, писатели, художници, актьори са останали завинаги в духовната съкровищница на България.

Какво се случва днес? Какъв е обликът на любимия град? Защо? Какъв е приносът ни?

Вярвам, че всеки има своя отговор. Склонни сме да недоволстваме, да упрекваме, но никога себе си… и в това е проблемът! И така вече три десетилетия… Всичко е политически и партийно оцветено. Докога? Налице е девалвация на общинската политика по отношение на духовността.

Демокрацията и доброто се отвоюват всеки ден и от всеки човек. Затова – ето и моят отговор на въпросите, които поставих.

Сливен е град на фестивали – международни и национални, детски, фолклорни. Майските дни на Културата са най-светлото време за културни прояви през годината.

Все по-слабо обаче горят „Сливенските огньове“ в последните години. Различните управления на общината ни не успяха или не знаеха как да стъпят на тази силна традиция и да я превърнат в модерно, качествено културно преживяване, което да ни сложи наравно с фестивални градове като Стара Загора и Пловдив.

Не, това не е безплодна амбиция – нашият Сливен има всички дадености, но не случи на хора в Общината, които да ги развият.

Моето предложение – в следващия мандат и кмет, и Общински съвет да поставят за цел възраждане на културния и фестивалния Сливен с конкретни задачи – обновяване на фестивалите и управлението им според модерните европейски принципи на развитие на фестивалната култура, силна програма за широкото им рекламиране и привличане на повече публика. Ние можем да печелим от фестивалите си – не само в духовен, но и прагматичен план.

Наближава празникът на града – Димитровден, следват концерти, празнични сценарии, но те като че ли са „институционални“, не докосват хората. И най-важното – ще бъдат раздадени награди в сферата на литература, предприемачество, милосърдие, изкуство. Как обаче се определят носителите от страна на Община Сливен?! Талантът, изкуството, нямат цвят и партия! Трябва да се цени творецът, личността, приносът му. И да не се обезценява – да бъде само един.

Добре е да се актуализира Наредбата за символиката, не да се създава наново, трябва да се пази традицията, но понякога времето и хората изискват промените. Трябва да се цени вече създаденото, а не винаги да се започва отначало. Може би затова все още сме на етапа изграждане на основите и все започваме от начало. (Станислав Стратиев много често изтъква, че ние все започваме от начало).

Иска ми се в града на Стоте воеводи, на поетите, да не отбелязваме празниците си формално, а те да бъдат част от пълнокръвния живот на града, да ги почувства всеки и да срещаме одухотворени, усмихнати и щастливи хора.

Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!