BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“ЛЕСОВЪД ЗА ЕДИН ДЕН” В ГОРАТА СТАНАХА БЛИЗО 40 ДЕЦА ОТ СЛИВЕН

Седмица на гората 2023 г. приключи, но инициативите, свързани с нея, продължават. Учениците от V и VI клас на сливенските училища XI СОУ “Константин Константинов“ и II ОУ “Христо Ботев” се докоснаха до лесовъдската професия. Експерти от Югоизточно държавно предприятие – Сливен, Териториално поделение “Държавно горско стопанство – Сливен”, Регионална дирекция по горите – Сливен и ДПП “Сините камъни” разказаха подробно на любопитните малчугани как се създават, стопанисват и съхраняват горите.

В местността „Моллова кория“, горските специалисти демонстрираха пред учениците чрез лесовъдски пособия как се извършва маркировката по дърветата и какви правила се спазват при тяхното инспектиране. След като изслушаха внимателно лесовъдския урок, учениците се запознаха отблизо с клупа, висотомер и контролна горска марка – предмети, които горските служители използват в лесовъдската дейност.

Готови и пълни с енергия, децата се впуснаха в игри и надпревари, водени от горските експерти, чрез метода на горската педагогика. С помощта на опознавателни и забавни занимания, учениците научиха много нови и интересни факти за лесовъдската професия, за гората и за дивите животни.

В края на открития урок, служителите от горската стража на ЮИДП-Сливен и РДГ-Сливен разказаха на децата каква е тяхната роля в горите и как се борят срещу нарушителите в нея. Те им демонстрираха как преследват бракониерите със специализирани автомобили и охранителните пособия, които използват, за да ги заловят. Най-вълнуващи за децата се оказаха светлинните и звуковите сигнали на горските коли.

Всички участници в “Лесовъд за един ден” си тръгнаха с подаръци. Един прекрасен пролетен следобед, слънце, птичи песни и много усмихнати детски лица – с това горските служители ще запомнят лесовъдската беседа за Седмица на гората 2023 г.



 

Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!