BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Митрополит Иоаникий се противопоставя на първия гей парад в Сливенска епархия

В Сливенска митрополия е постъпила молба на родители от Бургас, митрополит Иоаникий да обърне внимание на предстоящия гей парад в града, организиран от “Бургас прайд” и да се произнесе по него. Молбата гласи:

“Ваше Високопреосвещенство,

Като български граждани, родители и православни християни се обръщаме към Вас като духовен ръководител на православните християни от богохранимата Сливенска епархия с огромно притеснение, продиктувано от предстоящото провеждане на първия гей парад (Бургас прайд) под мотото “Любовта е по-силна от омразата” в Бургас, който е насрочен за 15.05. 2021 г.

Ние, като православни християни, категорично се противопоставяме на срамната и позорна демонстрация на този тежък грях със зловредни последици за обществото и особено сред младежта!

Молим Вас, като наш духовен наставник за молитвите Ви и за изказване на Вашата позиция с надеждата, че ще бъдете чут от управата на Община Бургас това Содомско сборище да не се състои”.

Три неформални родителски организации са се обърнали към Димитър Николов – кмет на Община Бургас с писмо и петиция, която наброява повече от 2000 подписа (тук), част от което гласи:

Чл. 6. от Конституцията на Република България гласи следното:
„ (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.   
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“  

Правото на „сексуална ориентация“ не съществува в основните документи за човешки права. То е нещо, което се прокарва на политическо и законово ниво с цел да бъде издигнато като човешко право. Искането на специално отношение, заради сексуална ориентация е искане за привилегия, което е дискриминация с обратен знак, недопустима от гледна точка на конституционния принцип за равното третиране на гражданите. Считаме за недопустимо половата обърканост да се превръща в „човешко право“. Общностите и правозащитните организации, които стоят зад планирането на парада целят да вменят вина у българските граждани, че обществото ни е нетолерантно към хомосексуализма. (…)

Демонстрирането на определена сексуална ориентация, по начините и със средствата, с които са характерни „гей-парадите”, нарушава правата и свободите на гражданите. Досегашната практика на провеждане на подобен род мероприятия показва, че паралелно се организират анти-паради от лица с хомофобски настроения, което неизменно създава напрежение, опасност за прояви на насилие и други противообществени реакции, което нарушава обществения ред.
Кметът от своя страна има правомощието с изрична заповед да забрани провеждането на мероприятието, когато има данни, че:
Може да бъде нарушен обществения ред в населеното място (чл. 12, ал. 2, точка 2 от ЗСММ); или могат да бъдат нарушени правата и свободите на други граждани (чл. 12, ал. 2, точка 4 от ЗСММ).

Апелираме към Вас да не разрешавате провеждане на „БУРГАС ПРАЙД“, или ако вече има издадено разрешение, проявата да бъде преместена извън пределите на централна градска част”.

Становище против гейпарадана на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий

ДО

Г- н ДИМИТЪР НИКОЛОВ,

КМЕТ на ОБЩИНА

БУРГАС

Уважаеми Г-н НИКОЛОВ,

Православни християни от гр. Бургас ни информираха, че на 15 май 2021 година на площ. „ Тройката“ в гр. Бургас ще се проведе“ ПЪРВИЯТ БУРГАС ПРАЙД“ с популярното име „ ГЕЙПАРАД“.

Категорично се противопоставяме на това предстоящо събитие и категорично заставаме в защита на нравствената чистота и невинност на децата и подрастващото поколение на България. Считаме за свой дълг да защитим и традиционното българско семейство. Подчертаваме, че само бракът между мъж и жена е градивна среда, в която любовта между двата пола и отглеждането на децата се реализират угодно на Бога и принасят плодове, съответстващи на Божия ред, вложен в света. Отправяме призив към нашите духовни чеда да не участват в това шествие на греха, което е провокация към Твореца, към Църквата, към Отечеството, към живота. Призоваваме родителите да предпазят децата си и да не бъдат безразлични към подобни развращаващи прояви, но да възпитават потомството си будно, достойно, християнски грамотно и по живот – благочестиво.

Противопоставяме се на публичната и неморална демонстрация на содомския грях, който води до разрушителни последствия за физическото и духовното здраве на хората. Той е злоупотреба с даруваната на човека свобода и рушене на традиционните ценности на българския народ. Свещеното Писание затова ни учи чрез апостола: „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно” (1 Кор. 6:12)”. Всепозволеността на греха, която се натрапва на гейпарадите, съблазнява младежта и обърква критериите на хората за добро и зло, за позволено и непозволено, за свещено и несвещено. А човешката душа е свят дар от Бога, който трябва да пазим и развиваме до богоподобие. Няма оправдание никоя проява, която опетнява човешката душа, която я помрачава и отдалечава от Светлината на света – Господ Иисус Христос. Не може да подкрепим “свободи”, които подменят същността на семейството с блудството, любовта – с разврата, естественото – с противоестественото, здравето – с гибелните наслади. Всяко дело, което се противопоставя на Божията воля, е богохулство и богоборство. “Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне: който сее в плътта си, от плътта ще пожъне тление; а който сее в духа, от духа ще пожъне вечен живот” (Гал. 6:7-8). Нека не призоваваме с порочни дела Божия гняв над нас, а с благочестив живот да измолваме Божията милост над нас, домовете и родината ни.

Уважаеми Г-н Николов, гр. Бургас е най- големият православен център в югоизточна България.Неговите жители са познати като ревностни православни християни и провеждането на подобен маскарад дълбоко ще нарани тяхното религиозно чувство. Ние в битността ни на духовен наставник на православните християни от гр. Бургас и цялата Сливенска епархия, настоятелно Ви молим да не давате разрешение за провеждане на подобно мероприятие, а ако вече има издадено такова да бъде отменено.

С уважение,

+ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!