Православната църква в Молдова отрече потенциалната употреба на ваксина срещу COVID-19, като я нарече сатанински план за микрочип на хората или въвеждане на други чужди устройства в човешкото тяло.
„Глобалната антихристиянска система иска да въведе микрочипове в телата на хората, с чиято помощ те могат да ги контролират, чрез 5G технология“, заяви духовник в прессъобщение във вторник вечерта.
Молдовската митрополия, най-голямата религиозна група в страната, е канонично подчинена на Руската православна църква. Официалните данни казват, че почти 97 на сто от хората в Молдова са официално православни християни и повечето от тях принадлежат към това изповедание.
Проучване, поръчано от Международния републикански институт през февруари 2020 г., заяви, че Църквата се ползва с повече доверие от гражданите в Молдова, отколкото всеки друг орган.
Социално консервативната църква твърди, че шефът на Microsoft Бил Гейтс е отговорен основно за създаването на микрочипинг технология и следователно може да получи контрол над хората чрез ваксина COVID.
„Ваксинацията въвежда наночастици в тялото, които реагират на вълните, предавани от 5G технологията и позволяват на системата да контролира хората дистанционно“, се казва в изявлението на Църквата.
Риториката за предполагаемите отрицателни ефекти на 5G интензивно се популяризира по време на пандемията COVID-19 от консервативните кръгове в Европа и САЩ, заедно с руски медии, свързани с Кремъл.
Църквата също предупреди молдовския премиер Йон Чику, че ако не премахне ограниченията за събиране в църкви по-рано от планираната дата 30 юни, той ще бъде заличен от списъка с молитви.
„В противен случай ще вземем каноничното и моралното право да ви изключим от спомен в молитвите на Църквата. Не воювайте срещу Църквата, защото Христос е този, който я защитава “, казва Църквата.
Чику в сряда във Фейсбук призова всички да останат спокойни. „Нека всички се молим за лекотата и здравето на хората. Включително бюрократи и служители и Църквата ”, пише Чику. Той подчерта, че медицинската криза „напомня колко е важно да се възстанови образователната система в страната“, тъй като „в [повече] повишено общество подобни„ предупреждения няма да се появят “.Коефициентът на заразяване на COVID-19 в Молдова остава висок с 200 нови регистрирани случая само във вторник, като общият брой на случаите е 6,340, а броя на смъртните случаи е 224.

balkaninsight.com