BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-много бракониери върлуват в сливенските гори

1600 камиона незаконни цепеници хванаха горските през миналата година, сочат данни, предоставени на „Монитор“ от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Количеството на нелегално добитата дървесина е общо 16 000 куб. м.

За периода горските отчитат над 520 000 проверки за спазване на законодателството в държавните, общинските и частните гори в страната. Дори в тази пандемична обстановка в сравнение с 2019 г. с близо

12 000 са повече проверките от страна на горските инспектори

от регионалните дирекции по горите. Съставени са над 11 000 акта. От тях близо 90% са за нарушения по Закона за горите.

През изминалата година най-много установени с актове нарушения са констатирани на територията на Регионална дирекция по горите в Сливен – 1082 акта, следвана от РДГ Ловеч – 1031 акта, РДГ – Берковица – 972 акта, РДГ Бургас – 965 акта, РДГ Русе – 953 акта и РДГ Варна – 921 акта. Традиционно в тези райони има и най-ниска събираемост на наложените глоби – едва около 23 на сто за 2020 г., което

създава чувство на безнаказаност у нарушителите

За първите 3 месеца на настоящата година само от служителите на ИАГ и нейните териториални структури са извършени над 55 000 проверки, при които са установени над 1400 нарушения и са задържани близо 700 пр. куб. м дърва, 100 куб. м обла и 13 куб. м фасонирана дървесина.

Близо 400 горски инспектори, назначени в ИАГ и нейните регионалните дирекции по горите, осъществяват пряк контрол, а опазването им се осъществява от държавните предприятия, държавните горски и ловни стопанства, където работят 3000 горски стражари, както и от общините, собственици на гори и горски сдружения.

През 2020 г. са залесени 19 000 дка, от които близо 18 000 дка са в държавни гори, а останалите площи в имоти, собственост на общини, като общо са инвестирани 16,2 млн. лв. През последната година от страна на земеделското министерство са взети мерки за увеличаване на залесяването в държавните горски територии и подобряване на видовото разнообразие, като минимум

10-15% от състава на новите насаждения са медоносни видове

Ежегодно около 30% от извършеното залесяване е за укрепване на терени срещу ерозия, като за миналата година площта им е била над 5000 дка, уточняват от ИАГ.

Контролната марка за сеч е с буква и 4 цифри

При законен добив на дървесина в гората на сечището задължително се поставя информационна табела, припомнят от ИАГ. Тя съдържа за вида на сечта, номера на позволителното за сеч и лицето, което я извършва.

Важно е да се знае, че определените за сеч дървета следва да са маркирани в основата си или по някой от повърхностните корени с контролна горска марка, в който са вписани серия, изразена с буква, четирицифрен номер и боя.

Това, което всеки купувач на дърва за огрев или друга дървесина трябва да знае, е, че превозният билет е единственият документ, доказващ законния произход на закупената/доставената дървесина. Изпълнителната агенция по горите провежда ежегодно информационна кампания по време на отоплителния сезон, която има за цел да заостри бдителността и вниманието на хората, които се снабдяват с дърва за огрев, да се проверяват маркирани ли са получените от тях дърва за огрев и да изискват и съхраняват оригинала на превозния билет.

При съмнение за нерегламентирана сеч всеки гражданин може да подаде сигнал на телефон 112, към който ИАГ има функциониращ денонощен център, припомнят от горската агенция.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!