BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новата марка, посветена на арх. Захари Илиев, вече е в продажба

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

marka-1

Пощенската марка, посветена на известния архитект – новатор арх. Захари Илиев, бе валидирана днес от началника на Областната пощенска станция Красимира Панайотова, зам. кмета Пепа Чиликова и художничката Маргарита Дончева. Церемонията в зала „Сливен“ се проведе в присъствието на архитекти, дейци на културата, филателисти – ценители, журналисти.

„Благодаря на доц. д-р Георги Павлов за идеята да отбележим 125-годишнината от рождението на арх. Илиев и за изработеното от него изображение на пощенската марка – сградата на сливенската митрополия, емблематична за нашия град“, отбеляза зам. кметът Чиликова. Общината е признателна, каза още тя, и на Министерството на транспорта и съобщенията за това, че осъществиха проекта.

Художникът Георги Павлов не можа да присъства на събитието, но изпрати писмо до присъстващите, което прочете колегата му Маргарита Дончева. В него той посочи, че Захари Илиев е явление в българската архитектура с европейска значимост. Сградите му са добре познати в Сливен със своя стил „Баухас“ и модернизъм, както и с толерантното усещане към историческите пластове на градската среда. „Безспорен шедьовър е сградата на митрополията. Щастлив съм, че имах честта да създам марка, посветена на един забележителен архитект, с европейска значимост“, посочи в писмото си художникът.

Марката с цена от 1,90 лева излезе в тираж от 2 200 броя. Има и издание от три марки в блок-листа. Тиражът на блок – листата е 1000 броя. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в пощенска станция – 8800 за три работни дни от датата на валидиране.

Арх. Захари Илиев /1898 – 1947 г./ завършва прочутото експериментално училище „Баухаус“, създадено след Първата световна война от Валтер Гропиус. В него преподават световни творци – Кандински, Клее, Бройер, които налагат в Европа своя баухауски стил. Този творчески почерк пренася в Сливен и архитектът, след като през 1928 г. се установява в града. Той проектира десетки жилищни и обществени сгради /някои са запазени и до днес в централната част/ – архитектурни образци „с геометрична изчистеност, просторни тераси, извити балкони, широки прозорци и куполи“. Те са били изградени със скромен бюджет, а конструкциите им, пълни с много въздух и слънце, са предизвикали огромен интерес, по думите на изследователите.

Първата му сграда в Сливен е на Популярна банка. Проектирал е сградите на Военна болница, централните хали, една от почивните станции на Сливенски минерални бани и др.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!