BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НОЕМВРИЙСКИ ЗЕМЕТРЪС В БСП – СЛИВЕН

Драматичен пленум, проведен във вторник вечерта, разтърси сериозно управленското статукво в БСП – Сливен. От снощното заседание има поне 5 сериозни новини.

  1. Пленумът реши след конгреса на БСП, в края на януари, да има заседание на общинския съвет на партията, което да насрочи конференция с определяне на дневния ред. На конференцията се очаква да има избор на председател на БСП в Община Сливен.
  2. Общинският съветник Радослав Кутийски подаде оставка като зам.-председател на БСП в общината, член на пленума, член на бюрото и на областния съвет на партията.
  3. За първи път критиките към председателя на БСП Атанас Делибалтов и исканията за неговата оставка бяха толкова разнопосочни.
  4. Атанас Делибалтов и малцината негови защитници твърдяха, че БСП – Сливен се е представила добре на изборите на общия фон в страната, че оставки на местно ниво не се подават след парламентарни избори, а отговорност може да се търси и от водача на листата.
  5. Д-р Събина Петканска поиска две оставки – на Атанас Делибалтов и на Асен Гагаузов.

„Подадох оставка, защото не съм съгласен с водената от председателя Атанас Делибалтов политика. Не е нормално да снемеш доверието си от президента в първия ден на кампанията. Няма партийна организация в общината, която да не издигна Румен Радев за президент. Така на практика нашият председател се обяви срещу сливенските социалисти. В деня, когато президентът беше в Сливен пък, Делибалтов сне доверие от правителството. Няма такова решение на Националния съвет на БСП. Считам, че по този начин изразявам моето отношение към водената политика и постигнатите резултати“, каза пред Sliveninfo Радослав Кутийски.

На последните избори в община Сливен БСП получи 3917 гласа, а в областта 6007. Това са най-ниските резултати на партията след 9 септември 1944 г.

На пленума снощи д-р Събина Петканска поиска две оставки – тази на Атанас Делибалтов , като председател на БСП в Община Сливен и на Асен Гагаузов, който е областен председател на партията. предлагаме ви част от изказването на д-р Петканска:

…….. За изминалите избори на 14. 11 . ,освен споделените слабости на др. Минчев,

искам да обърна внимание на още няколко проблема, които забелязах и които съпътстват живота и работата на областната и общинската организации на БСП -Сливен .

Предлагам да се допълни  доклада с един съществен пропуск, който има отчетливо отражение върху слабите ни резултати в Сливен, а навярно и на национално ниво  .

Снемане доверието, в началото на кампанията, на нашия  общински председател др. Делибалтов от Президента  ,служебното правителство  и  острата му  критика срещу зеленият  сертификат , което е изразена ясна и груба антиваксърска позиция . Тази позиция  в някаква степен е обществено вредна и дори опасна .

Поведение ,  което предполага не само оставка  от поста Председател на общинското ръководство , но и сериозна санкция и наказание  от БСП .Санкция и наказание,в резултат на   тази неадекватна позиция, която урони престижа не само на БСП в Сливен ,но и на БСП като цяло и подхрани разпространяваните от  политическите ни опоненти становища  ,че БСП е против президента  .

Поради това мисля  ,че и на национално ниво  БСП изгуби поне 1  процент избиратели ,а в областта  Сливен поне 5 процента .

Но не само това , Сливенската общественост видя една безотговорно обществено   антиваксърска позиция ,която урони престижа на БСП дългосрочно . Позиция, която не е на БСП и която се препокрива почти на 100 % с позициите на партия  Възраждане .

Друга съществена организационна слабост на изборите от 14.11., която не е отразена в доклада и предлагам да се допълни , е ролята на областното ръководство .

Ако предният път  Др Гагаузов беше неотлъчно в  местната централа, на изборите на 11.07.,на отминалите избори/ на 14.11/ ,които явно не го интересуваха ,се появи един или два пъти.

Върна се от София в Сливен при откриването и закриването на кампанията.

А основното  задължение на областният  Председател на БСП/ Особено при Национални и Президентски избори / е да създаде организацията в областта за провеждане на изборите , да помага на общинските ръководства , да разяснява политиката и позициите на БСП . Нещо , което напълно липсваше и изборите минаха така ,все едно липсва областно ръководство на БСП в Сливен .

Участвах в трите последни парламентарни избора и мога да споделя ,че се запознах добре със състоянието на организацията ни в БСП в област Сливен . Състояние ,което най- меко казано намирам за тревожно и незадоволително .

Огледайте се ,другари ,кои останахме в БСП Сливен ,

имаме ли обществени авторитети ,

как да спечелим общественото доверие в селата и градовете на Сливенска област с организация в такова състояние .

Защо не се замислим ,защо нямаме членуващи дългосрочно в БСП Сливен  обществени авторитети ,

хора със свободни професии ,  предприемачи ,

мениджъри ,

адвокати ,

нотариуси ,

лекари със собствена практика и специалисти ,

успели млади хора с визия за България и областта .

Основната вина за това ни състояние  е на др.  Гагаузов  , който е областен председател навярно от  20 години  . Състоянието ,в което е доведена областната и общинската организация  на БСП  е         ,че дори и да се  подадат оставки  ,  реално нямаме подготвени авторитетни  партийни функционери с визия за развитие на България, които  са в състояние да поемат отговорността за областни и общински председатели .

Затова предлагам ,с уважение разбира се към Др Гагаузов и неговия принос към Областната организация на БСП,да направи собствена и лична оценка ,за състоянието на Партията в областта.

И отговорно ,честно и почтено на следваща наша Конференция, да ни запознае с нея и да ни сподели вижданията си КАК БСП в област Сливен да се обнови,да се промени,как да заеме достойното си място на отговорна Партия на 130 години!

Партия ,която ИМА визия за развитие на България и областта и може да привлича успели и отговорни личности,готови да работят за България и Сливенска област,а не за себе си.

Какви са вижданията на Др Гагузов за приемствеността в ръководните кадри на Областната и общинските организации на БСП!

Категорично заявявам ,че няма да се кандидатирам нито за общински, нито за областен председател , нямам фаворити за общински и областен председатели . Мога само да споделя представите си ,че тези  ръководители трябва да са личности израснали в професията и обществото , да имат стабилни доходи от задълженията и професията, която упражняват  , да имат цел да дадат на БСП и обществото, а не на гърба на БСП да правят кариера и да получават допълнителни доходи ,за да подобрят стандарта си на живот.

И не на последно място да са симпатизанти и членове на БСП от достатъчно дълъг период ,а да не са ПОЛИТИЧЕСКИ НОМАДИ!

Правя това предложение само, защото след 25 години членуване в БСП  ме боли за състоянието на БСП Сливен и единствената ми  цел е изграждането на обществен авторитет  на Партията в Областта!

Ако не направим  предлаганите  кадрови промени до  една година ,   за БСП -Сливен няма друга перспектива освен тотална  загуба на обществен авторитет,  загуба на симпатизанти и катастрофални резултати при избори .

Провал  и на предстоящите след две години общински избори за кметове и общински съвети .

 

 

 




Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!