BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОДКРЕПИ ПЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

В навечерието на Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Петите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор за провеждането на превърналия се в традиция ежегоден форум е г-жа Димитринка Петкова, бивш заместник-областен управител на Сливен.

Сред гостите на събитието бе и областният управител Марин Христов, който изнесе кратко слово, в което изрази надежда, че:“ четенията ще бъдат повод за повдигане на националното самочувствие на всички българи от факта, че са потомци на един изключителен родолюбец, който оставя своя отпечатък в историята с борбения си дух и жаждата за национална единност и независимост“.

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, проф. Виолета Русева-Великотърновски университет, Татяна Султанова-депутат от Продължаваме промяната, писателят Любомир Котев, оперната прима Татяна Шиварова, която зарадва всички със свои изпълнения и получи цветя лично от областния управител.

В рамките на събитието бяха наградени и отличилите се участници в конкурса за есе: “Захарий Стоянов-летописецът на Националната революция“.

Бяха изнесени и много исторически факти от живота, творчеството и дейността на бележития българин. Гостите бяха запознати с малко известни факти от биографията му на деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

По традиция Петите по ред четения приключиха с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов.

Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!