BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА РЕМОНТИ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СУКНЕНА ФАБРИКА

Община Сливен обяви процедура за избор на изпълнител на строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи, благоустрояване и социализация на Държавната сукнена фабрика в града, създадена от Добри Желязков. В момента сградата се ползва от Регионалния исторически музей.

Заложените дейности са част от Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в община Сливен по Оперативна програма „Региони в растеж – 2014-2020“.

Инвестиционният проект предвижда да превърне сградата на фабриката в Музеен комплекс. Ще бъдат обособени и ремонтирани помещения за фондохранилища, работилници и ателиета за работа с деца, изложбени зали за постоянни и временни експозиции, ателиета за реставрация и консервация, санитарни възли, зали представящи архитектурата и историята на сградата на Първата държавна сукнена фабрика, както и социализация и обособяване на съществуващите музейни сбирки в сградата. В отговор на съвременните изисквания във функционално отношение ще бъдат обособени подходи към сградата и евакуационни изходи. Ще бъдат извършени вътрешни ремонти, включително на електрическата, противопожарната и В и К – инсталацията, на съществуващите дървени дограми и на санитарните възли на 1, 2 и 3 етаж. Сградата ще разполага с асансьор и рампи. Зелените площи ще бъдат възстановени, ще бъдат монтирани нови алейни настилки, пейки, кошчета за отпадъци. Прогнозната стойност на дейностите е 1 223 700 лева. Крайният срок за подаване на необходимите документи за участие е 28 февруари.

Интегрираният проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура е сред най-амбициозните идеи на Община Сливен. От края на януари досега бяха обявени други три обществени поръчки по проекта – за благоустрояване и социализация на къщата – музей „Добри Чинтулов“ с прогнозна стойност от 498 602 лева, на родната къща на Хаджи Димитър – 506 790 лева и на Музеен комплекс „Сливенски бит“ – 608 548 лева.

И четирите обекта са свързани с миналото на Сливен, с националната история и имат голяма духовна стойност за жителите на града. Те са със защитен статут от национално значение. Всички планирани дейности по проекта са съгласувани с Министерството на културата и Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.


Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!