BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПАМЕТ ЗА ХОЛОКОСТА И СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

12 български визуални артисти, носители на международни отличия и специален гост световноизвестният плакатист Петер Поч, са замесени в изложбата. Колекцията е израз на гражданска и творческа позиция против антисемитизма, ксенофобията и всички форми на насилие

Интересна художествена инициатива с голям граждански и обществен заряд ще дефилира на 21 юни от 17 часа във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен. „Памет и плакати“ се нарича изложбата, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, на която драматичният театър в Сливен е основен партньор.

Изложбата се организира от Международното триенале на сценичния плакат с идеята да бъде представена и увековечена за поколенията ролята на България като една от малкото европейски страни, която спасява от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи по нашите земи. Поканата идва от Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

В своите десет издания досега, Международното триенале на сценичния плакат в София винаги е откликвало на актуалните теми на деня, с убеждението, че плакатът притежава силата да отстоява позиции и да отправя важни послания. 12 визуални артисти, носители на награди от триеналето и други международни отличия, участват със свои творби в изложбата „Памет и плакати“. Това са Анна Симеонова, Иван Кашлаков, Кирил Златков, Люба Томова, Маргарита Дончева, Мая Стайкова, Мила Лозанова, Ненко Атанасов, Петър Чучулигов, Радослава Боор и Страхил Димитров, със специален гост – световноизвестният унгарски плакатист Петер Поч, който с удоволствие се присъединява към българските си колеги. Колекцията е израз на гражданската и творческа позиция на художниците против антисемитизма, ксенофобията, насилието и всички форми на незачитане на човешкото достойнство.

Гордост за града под Сините камъни е участието в изложбата на двама художници плакатисти от Сливен: Маргарита Дончева и Иван Кашлаков. Маргарита Дончева преподава плакат в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович, тя е автор и на многобройни театрални плакати, последните от представления на Драматичния театър в Сливен. Д-р Маргарита Дончева – за мотивацията си да участва в изложбата „Памет и плакати“:

„Спасяването на българските евреи е феномен, който разкрива силата на един народ да променя историята, въпреки натиска отвън. Българските интелектуалци, българската църква и българските граждани затвърждават толерантността, състраданието и смелостта като основни черти на българския дух, които са пример за нас днес. „Българският случай“ при спасяването на еврейската общност е уникален в световната история и е повод за гордост и уважение. Моята мотивация да участвам в това социално културно събитие е значимата роля на плаката при утвърждаване на обществените нагласи. Радвам се, че имах възможност да работя в този проект и благодаря на организаторите за доверието в изкуството на плаката.“

Сливен, Бургас и Пловдив са градовете, които стават домакини на изложбата през месец юни. През юли тя ще гостува и в Самоков.

Колекцията от плакати е създадена в рамките на проект DFPO-1.004-001 „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“, в партньорство между Държавния културен институт към министъра на външните работи и Триеналето на сценичния плакат в София. Основните фигури за нейното организиране и промотиране в страната са Явор Койнаков от външно министерство и Албена Спасова, директор на международното триенале на сценичния плакат.

Драматичният театър в Сливен, в ролята си на партньор в художественото събитие, отправя специална покана към учениците плакатисти от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен, към учениците участници в училищните клубове „Възрожденец“, към еврейската общност в Сливен и към цялото сливенско гражданство да посетят изложбата.





Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!