BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Радев готов с нов кабинет

Сценарий за бързи предсрочни избори

Ген. Янев е фаворит за лидер на нов политически проект

Падне ли правителството, отново ще се завърти рулетката с мандатите

Премиерът Кирил Петков е загубил доверието на президента Румен Радев, а коалиционните партньори на “Промяната” са притеснени от протестите срещу правителството, които вече са по линия на различни сектори и граждански организации. Снимка: Пламен Стоименов

С ново правителство е готов президентът Румен Радев. Това потвърдиха пред “Труд” от “Позитано” 20 и висшестоящи представители на опозицията. Според политолози, въпрос на седмици или най-много на месец е разпадането на коалицията на “Промяната”. Индикатор за сериозния трус в коалицията бе поисканата от Кирил Петков оставка на военния министър ген. Стефан Янев, който само формално бе поставен на този пост от квотата на ПП, а де факто е директен избор на Румен Радев, както е и МВР министърът Бойко Рашков.
Първият сценарий са бързи предсрочни избори.

Очакванията са, че “Демократична България” ще напусне обединението, от което са недоволни и ИТН и БСП. ДБ обаче били единствената партия, която според социолозите имала потенциал да утрои резултата си при предсрочни избори. За разлика от нея БСП и ИТН топят резултатите, а хората на Слави Трифонов вероятно няма да могат да се класират за следващ парламент.

Професорът по конституционно право Пламен Киров припомни пред “Труд”, че ако правителството падне предсрочно, тогава в рамките на сегашния парламент отново ще се завърти рулетката с връчването на мандатите. Най-напред президентът Радев трябва да връчи мандат на първата политическа сила – “Продължаваме промяната”.

Политолози отчетоха, че хората на Кирил Петков и Асен Василев нямат потенциал, различен от настоящия и се очаква да не успеят да реализират нов кабинет. Втората политическа сила е ГЕРБ, която в рамките на този парламент и сегашната политическа обстановка при липса на ясно и стабилно мнозинство, не би поела риска за съставяне на правителство. Която и да е политическата сила за приемане на третия мандат по конституция, тя няма ресурс да събере необходимите 121 депутати. Така страната ни ще бъде изправена пред нови предсрочни избори през месец май или началото на юни. До тогава отново по конституция Румен Радев ще назначи поредното служебно правителство.

Според политически наблюдатели министър-председател отново ще е Стефан Янев, в БСП средите се твърди, че най-вероятно той ще оглави и новия политически кабинет на държавния глава. Янев е добре приеман от социалистите и поставянето му начело на нова партия ще продължи да смалява числеността на Столетницата. На “Позитано” 20 са силно притеснени, че хора на президентството обикалят страната с позивна, че правителството си отива през март, а в парламента трябва да се промени конфигурацията и да влезе нов политически играч.

Янев е одобряван и от русофилите, последните му ходове и изявления вдигнаха рейтинга му сред тях.
Вторият, но по-малко възможен сценарий е правителството да остане до актуализацията на бюджета, планирана за юни. Но политолози смятат, че удължаването на живота на коалицията е трудно заради непреодолимите противоречия помежду им, както и протестите на различни сектори от икономиката и граждански организации.

Иво Инджов, експерт по политически комуникации, пред “Труд”: Безспорно ще има и други пробойни в коалицията

Стефан Янев в качеството му на военен министър допусна грешки, които могат да бъдат тълкувани като недопустима колебливост в българската позиция спрямо Украйна. Става въпрос за наричането на война с един по-скоро военнотехнически термин – операция и опитът да се разграничи българският национален интерес от руския и американския. Това е разбираемо, не е нужно българският интерес да съвпада с тях, но не и по отношение на европейския. България е член на Европейския съюз. В момент, когато имаме агресия в Украйна от режима на Путин, има рядко срещано единство в редиците на ЕС и България не трябва да позволява да има колебания относно готовността є да бъде активен член на ЕС, който се противопоставя на такъв тип поведение. Това е първата сериозна пробойна в коалицията, ще има и други такива безспорно, но не смятам, че тя ще се разпадне.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред “Труд”: Янев ще стане лидер на нова лява партия

Правителството направи поредица от гафове, поради което трябва да се поиска оставката на цялото правителство. Контрааргументът е, че в момента се намира в критична ситуация, което за него е добре. Ситуация, в която има война, външна заплаха, ескалираща криза с неизвестни за нейното разрешение. И никой няма нито смелостта, нито би бил адекватен да иска оставка на всички. Вторият човек, на когото смело трябва да се поиска оставката, е Рашков, но няма да се поиска. Няма да има кой да застане и да изиска тази оставка. На практика цялата картина в момента представлява разпадът на невъзможно управление на несъчетаеми елементи в невъзможна коалиция, в която бяха обединени единствено от целта да свалят ГЕРБ. Нещата са много тъжни и в никакъв случай на са в позитив на правителството. Стефан Янев все по-ясно става лидер на нова лява партия. Той е печелившият и Радев изпълнява успешно инженерния си план.
Всичко зависи от това кога ще бъдат готови за избори. Ако приемем, че машините за гласуване са непреодолими и там може да се заложи определен резултат, то и подготвеност не им трябва. При всяко положение едни нови избори ще направят доста сериозни размествания с тази нова партия, която ще бъде лява и русо­филска.

Доц. Огнян Минчев, политолог, пред “Труд”: Не очаквам други бързи смени

За мен министърът на вътрешните работи е човек, който създава разделение в политическата система и в обществото. Той не допринася за организирането на национална позиция, особено в тази ситуация.
От друга страна си давам сметка, че това правителство е продукт на много сложни баланси – 4 плюс 1 сили, които го формират по някакъв начин. Така че аз лично не очаквам следващи бързи смени в него.

На този етап отговор на този въпрос не може да бъде даден. Най-конкретният отговор би бил, че то ще издържи в различен период от време в зависимост от предизвикателствата пред него и способността му да се справи с тях. Защото ако в момента това правителство успее да провежда относително адекватна политика по отношение на тази международна криза, която идва с Украйна, това ще бъде стабилизиращ фактор.
Същевременно надвисват обаче множество икономически проблеми и други, които са свързани с вътрешните политически разделения. Затова мисля, че отговорът е този: Ако успешно се справи с нарастващите предизвикателства пред страната, периодът на управление на това правителство ще продължава. Ако не успее да се справи успешно, ще задълбочава вътрешните разделения и евентуално би могло да се стигне до правителствена криза.

Христо Панчугов, политолог, НБУ: БСП трябва да бъде извадена от правителството

Със сигурност има министри, които се държат колебливо. Но до този момент само Стефан Янев поставяше директно под съмнение политиката на правителството. БСП си е за изваждане от правителството. Нейната позиция е откровено проблематична. 

Колебанието и въздържането по въпроса за санкциите единствено и само с аргумента, че била по принцип против санкциите, е притеснителна.

Най-вече защото не ни казва за в бъдеще къде ще има разминавания по тази тема. В тази кризисна ситуация наличието на подобни противоречия вътре в управленската коалиция би могло да бъде сериозен проблем.
Зависи изцяло от премиера Кирил Петков и от неговата способност да удържи това правителство и да даде посока. В тази кризисна ситуация потенциално хоризонтът на кабинета се удължава, ако разбира се преодолее тези вътрешни противоречия и намери общ език оттук нататък да отговори на обществените очаквания, защото според мен в момента то се разминава с тях..

Димитър Стоянов, политически анализатор, пред “Труд”: Нестабилността е заложена в конструкцията на кабинета

Още с встъпването в длъжност на кабинета “Петков” и дори преди нахлуването на Путин в Украйна, в правителството имаше индикации, че то би било неспособно да формира единна позиция по този въпрос или да говори в един глас в рамките на НАТО и Европейския съюз. Причините за това са две – присъствието на БСП в управлението, една проруска партия, и квотата на Радев с министри като Стефан Янев и Бойко Рашков. Те държат Кирил Петков като заложник. Евроатлантическата ориентация на България се превърна в предмет на вътрешнополитически договорки с цел опазване на съществуващата властова структура. А това е просто недопустимо.

Но кабинетът “Петков” няма да се освободи от това заложничество с оставката на Стефан Янев. Нестабилността му е заложено в неговата собствена конструкция. То обединява идейно несъставни части, а различията между тях си проличават при всяка една криза, в която трябва да се вземе страна.

Правителството беше обхванато от разделение по всички ключови въпроси – от бюджета до войната в Украйна. Непрекъснатото търсене на компромис обезличава всяко едно решение, която трябва да бъде взето и го обрича да бъде половинчато и жертва на различните интереси.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд”: На 3 март ще станат ясни отношенията Радев-Петков

Доколкото разбирам, оставката на Янев е защото той ще оглави политическия проект на президента за нова лява партия. В тази връзка е всичко, не че той е направил някакво изказване, не вярвам, че американците са оказали кой знае какъв натиск. Перспективата е да се освободи Янев и той да прави партийно строителство, подготовката на президентската партия е доста напреднала. Защото очевидно “Продължаваме промяната” не са хората на президента. Другият останал от президентската квота в това правителство е Рашков. Към момента не смятам, че ще има нови оставки. Разбира се, напрежението между президентството и правителството се увеличава. Всичко според мен ще се разрази около 3 март и около позициите, които тогава ще заемат Радев и Петков. Ако има някакво вътрешно напрежение, то ще ескалира тогава. Не смятам обаче, че в момента ще има друга оставка – поискана, подадена, доброволно, доброзорно и т. н.

В такава обстановка никой не знае колко ще издържи това правителство. Зависи от бюджета, защото настоящият е внесен с идеята да бъде актуализиран след 3 месеца. Ако не събере тогава мнозинство, предсрочните избори са на хоризонта.

Румен Петков, лидер на АБВ: Премиерът злоупотребява с власт

Премиерът Кирил Петков злоупотребява с власт, взема еднолични решения. Главният прокурор трябва да вземе незабавни мерки заради видима злоупотреба с власт и престъпление от страна на премиера.

Това е изключително опасен претекст, който разрушава българската държавност. С декларациите, които бяха направени, ние практически сме страна във военния конфликт. Членът на кабинета, който в последните десет дни има разумна, балансирана и премерена позиция с център българския национален интерес, е ген. Стефан Янев. Фактът, че днес му се иска оставката, е цинизъм.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!