BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СЛИВЕН СИ СПОМНИ ЗА БАГРЯНА С ИЗЛОЖБА И ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ „ЖИВОТЪТ, КОЙТО ИСКАХ ДА БЪДЕ ПОЕМА“

С изложба и премиера на документален филм Сливен съживи спомена и се поклони пред таланта на поетесата Елисавета Багряна /1893 – 1991 г./. Събитията бяха посветени на 130-годишнината от рождението й. Техен организатор и домакин бе Регионалната библиотека „Сава Доброподни“, с подкрепата на национални и регионални институции от страната и Община Сливен. „Нашият град винаги ще помни голямата българска поетеса. Макар за кратко да е живяла тук, тя самата казва, че е закърмена с духа на Сливен. Благодаря на Регионалната библиотека“, каза на откриването на документалната изложба зам.кметът Пепа Чиликова. Инициативата е част от богатата програма на Общината за празника на града Димитровден. Специален гост бе министърът на културата Кръстю Кръстев.

Експозицията „Елисавета Багряна – вечно търсеща и винаги вярна на себе си“ бе подредена във фоайето на библиотеката. Тя съдържа архивни материали, ръкописи на авторката, издадени книги, оставени от нея посвещения. Посетителите видяха и портрета на Багряна от художника Марин Подмолов, който бе показан за първи път в града от 1985 година насам. Изложбата може да бъде видяна до 2 ноември.

По-късно снощи в зала „Сливен“ публиката видя премиерата на филма „Животът, който исках да бъде поема“ по идея и сценарий на д – р Росица Петрова, директор на РБ „Сава Доброплодни“, под режисурата на Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Хр. Симеонов. Филмът е продуциран от регионалната библиотека. Разказът води публиката, включително и в първо лице, през преживяванията на Багряна, творческите й търсения, житейски сътресения и звездни мигове. Прожекцията бе съпътствана от изпълненията на популярната пловдивска формация „МарЧаЛо“. Младото дарование на естрадата Борислава Цекова изпълни известната песен от близкото минало по стихотворението „Унес“ на поетесата /“Говори, говори, говори …“/.

Министър Къстев поздрави създателите на филма. От сцената на залата той призна вълнението си, че има град, който засвидетелства любов към българската култура. „Сливен е щастлив град, че има такива творци като Елисавета Багряна. Толкова красиви неща бяха казани, толкова красиви думи бяха написани от тази велика жена, световна поетеса, с която се гордее цяла България!“, заяви той.

Багряна е автор на значимо творчество – поетични книги, книги за деца, автор е и на преводи. Нейните стихове са преведени на 30 езика. Носител е на много престижни награди и държавни отличия.

Макар да е живяла в Сливен по-малко от две години, тя счита града за родно място. В красиви строфи облича преживяванията и вълненията, които се връщат в сърцето й „отново и отново“: сливенския дом на дядо й, съседите, духа на града, неговите образовани и ярки личности, Халеевата комета, която вижда през 1910 г. тогава 17-годишното момиче /по – късно Багряна има житейския шанс за „срещне“ кометата още веднъж – през 1986 г./. На вятъра е посветено и стихотворението, в което тя за първи път нарича Сливен свой роден град.

Родната сестра на вятъра, както я нарича в спомените си Борис Симитчийски /в. „Сливен“, бр.7 2004 г./ е удостоена с Чинтулова награда от местната управа през 1968 година. През 1978 г. тя отново получава голямо отличие от града за своята 80-годишнина. През 1983 г. Градът под Сините камъни е домакин на юбилейна сесия на Института по литература към БАН, посветена на Багряна, с участието на академиците Пантелей Зарев, Петър Динеков и други имена в литературната критика. В родния й град възхитата към златното й перо е жива.












Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!