BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ЗАПОЧНА С „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“, ДНЕС ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ ЗА ВАКЛУШ ТОЛЕВ

С филм за австралиеца Тони Ринаудо, който събужда за растеж  „подземната“ гора в Африка, възстановява почвата и осигурява препитанието на хиляди земеделци в 25 страни на континента започна седмото издание на „София филм фест“ в Сливен.  Тридневният кинопразник от 29 до 31 май ще сложи изискан финал на Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

„Радвам се, че и за най-запалените киномани имаме събитие, което да ги докосне до този фестивал“, каза кметът Стефан Радев на откриването и поздрави екипа и директора на „София филм фест“ Стефан Китанов за успешната инициатива, която се осъществява от 1997 г. насам.  На откриването присъстваха още зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Да се свържем отново заедно чрез киното е мотото на „София филм фест – 2023“. Фестивалът се завръща след тригодишно прекъсване заради covid-пандемията и предизвиква голям интерес, отбеляза пред сливенската публика Китанов. Той представи филмите, които ще бъдат показани.  В първата вечер, освен „Повелителят на гората“ за агронома Тони Ринаудо, зрителите видяха и филма  „Сестра“. Той е отличен на редица международни фестивали, а сливенци имаха възможност да се срещнат и с режисьорката Светла Цоцоркова.

В залата бе и Николай Василев, създател на документалния филм „Ваклуш“. Той е заснет в период от почти три десетилетия – от 1994 до 2022 година  и съдържа любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач. Животът на Ваклуш Толев започва във времето на царска България, преминава през Втората световна война и 9 септември 1944 г., през затворите и лагерите като „враг на народа“, богословието и промените след 1989 година, когато идват поканите да преподава на студенти в Пловдивския и Софийския университет.

Филмът „Ваклуш“ ще бъде показан тази вечер, 30 май, от 18 часа в зала „Сливен“, входът е свободен. Киноманите ще имат възможност да разговарят със създателя му Николай Василев.

 





Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!