BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ВОДОПРОВОДНАТА И КАНАЛИЗАЦИОННА МРЕЖА В НОВА ЗАГОРА ПО ЕВРОПРОЕКТА НА „ВиК“-СЛИВЕН

В Деня на св. Иван Рилски в Нова Загора се състоя официална церемония посимволичното полагане на първата копка на дейностите за „Изграждане и реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа и съпътстващите ги съоръжения в гр. Нова Загора“. Церемонията се проведе в зелената площ пред стадиона в града, на ул. „Ген Скобелев“, в присъствието на кмета на Нова Загора Николай Грозев, управителя на „ВиК“-Сливен инж. Севдалин Рашев, зам.-кметана Нова Загора по строителствотоНина Генчева,представители на управлението на проекта и на фирмата изпълнител „Кристална вода“, служители на водното дружество в Сливен и Нова Загора, граждани.

С церемонията „Първа копка“ се поставя началото на строителните дейности в Нова Загора по изграждането на нови и реконструкцията на съществуващи над 15 000 м водопроводна и близо 5 000 м канализационна мрежа и съпътстващите ги съоръжения в Нова Загора като шахти, разходомери, водомери за сградни водопроводни отклонения, 2000 метра дъждовна канализация. Предстои сериозна реконструкция на помпени станции. Ще бъде извършена подмяна на помпените агрегати и тръбните връзки в сухите камери на резервоарите на водоснабдителна система „Червенаково“. Ще бъдат подменени помпените агрегати и на водоснабдителна система Нова Загора – помпени станции „Север“ и „Дипсизи“. В рамките на проекта ще бъде разширена и модернизирана и системата за контрол, управление и събиране на данни (СКАДА). В Нова Загора ще бъде изградена и внедрена Географска информационна система, с които ще се осъществява контрол и управление на ВиК инфраструктурата.

Церемонията започна с приветствие на управителя на „ВиК“-Сливен инж. Севдалин Рашев, който заяви, че по проекта са работили отговорно и задълбочено дълго време много специалисти и проектанти от екипа на сливенското водно дружество.Инж. Рашев посочи, че по реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа на стойност около 16 милиона лева вече са извършени около 10 на сто от строително-монтажните работи. В пречиствателната станция за отпадъчни води, която се изгражда почти наново, на стойност 10,5 милиона лева, работите са много напреднали, на 20 процента от общия обем.Основно достойнство на проекта за него е, че ще бъдат внедрени и широко разпространени системите за управление ГИС – географска информационна система и системата СКАДА.Целта на проекта, каза управителят на водното дружество, е: да намалим загубите, да управляваме по-добре водните количества, да достигнем екологичното ниво на зелените изисквания.

„Много е важно за нашите съграждани водата да тече по нови водопроводи и да е чиста.“ – каза в своето приветствие кметът на Нова Загора Николай Грозев. –Тогава те ще бъдат истински доволни от това, което предстои да се случи. Много е радващо, че са привлечени над 27 милиона лева европейски средства в инфраструктурата на Нова Загора.“Кметът подчерта, че е от изключително значение за общинското ръководство на Нова Загора съдействието и помощта на ВиК – Сливен, защото без тях е немислимо да се извършат тези ремонти и да се реализира по-нататъшната капиталова програма на общината.Николай Грозев заяви, че още през следващата година, първите 7 улици, които бъдат направени с нови водопроводи, ще бъдат включени в капиталовата програма на общината за основен ремонт. Така, до края на 2023 година, над 20 улици в Нова Загора ще бъдат основно обновени и ремонтирани.

Ритуалът по стартирането на строителните дейности извършиха заедно кметът на Нова Загора Николай Грозев и управителят на „ВиК“-Сливен инж. Севдалин Рашев.Водосвет направи отец Иван, който отбеляза, че празникът на Св. Иван Рилски Чудотворец, закрилникът на българския народ, е много хубав ден за начало на този благоустройствен проект, на който пожела да бъде завършен качествено и навреме. Защото това е едно добро дело за всички граждани на Нова Загора и голяма придобивка за града.

Строителните дейности трябва да завършат през януари 2023 година. 

Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!