BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стефан Радев: Георги Данчев е феномен и продължава да бъде споменаван с респект от нашите съграждани

Georgy Danchev

100-годишнина от рождението на Георги Данчев – председател на Окръжния съвет в Сливен в периода 1965-1980 г. бе чествана в града под Сините камъни. Поклонението се състоя на Новоселските гробища. Сред дошлите да изразят своите почит и уважение бе кметът Стефан Радев, който поднесе цветя пред паметника на мястото, където почива големият сливналия.

„Георги Данчев е феномен и продължава да бъде споменаван с респект от нашите съграждани. Един от най-емблематичните булеварди в града ни носи неговото име. Той е пример за това, че и в най-отричаните времена е имало хора, които работят за своя град, страна, за хората, които живеят тук. Днес, сто години след рождението му виждам събрани толкова хора. Много от обектите, с които с право се гордее Сливен, се свързват с неговото име. Не съм имал честта да го познавам, но като малък си спомням, че името му се споменаваше в моето семейство и за мен той е пример на това как човек трябва да работи за своя град и неговите жители“, заяви по време на поклонението кметът Радев. Той подчерта, че личността на Георги Данчев преминава недокосната от злободневието на днешния ден, което показва, че хората имат чувствителността да оценяват другите, не с печата на времето, а с измерението на делата им.

„Надявам се поне частица от неговата енергия, неговото желание за добруването на Сливен и неговите граждани, да се е запазила и в нас и да успеем да направим част от всичко извършено по негово време“, завърши Стефан Радев.

Пред събралите се на поклонението спомени за живота и делото на Георги Данчев сподели неговият близък сътрудник и биограф Иван Чавдаров.

„Когато Георги Данчев стана председател на Окръжния съвет през 1965 г., окръгът беше обикновен икономически център. Цялата му дейност бе посветена на Сливен, който беше неговото вдъхновение, дом и живот. За всички, които сме работили с него, за поколението, което живя и израсна с него, Георги Данчев остава последният възрожденец“, заяви още Иван Чавдаров.

Цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, близки роднини, колеги и граждани.

Организатори на честването са Община Сливен и Инициативния комитет за отбелязване на 100-годишнината на Георги Данчев.


Снимки:

Georgy Danchev

Georgy Danchev

Georgy Danchev

Georgy Danchev


Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!