BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СТЕФАН РАДЕВ: ТРАДИЦИИТЕ СА БОГАТСТВО, НО Е ВАЖЕН И ПОГЛЕДЪТ КЪМ БЪДЕЩЕТО, РАЗВИТИЕТО И РАСТЕЖА

В Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен днес бе открит център по природни науки „СТЕМ алтернатива“. Официалното откриване съвпадна с патронния празник на гимназията. Гост на събитието бе кметът Стефан Радев, който поздрави директора, педагогическия екип и учениците с празника им. Той подчерта, че богатите истории на гимназията и Сливен са неразривно свързани и е повод за гордост за всеки, който е преминал етап на обучение или преподаване там.

„Традициите са богатство, но е важен и погледът към бъдещето, към развитието, към растежа. Убеден съм, че тази инвестиция ще допринесе за по-добро интегриране на техническите науки в образованието. Надявам се за всички да е полезна работата в такава среда, да запали нови стремежи и да е в помощ за вашето развитие и обществото като цяло“, заяви още кметът Радев. В рамките на официалното откриване сливенският градоначалник, заедно с областния управител Веселин Вълчев, председателя на местния парламент Димитър Митев и началника на РУО-Сливен Кристиана Станкова наградиха отлично представили се ученици на олимпиади и национални състезания.

От своя страна директорът на гимназията Мариана Милева отбеляза, че СТЕМ центърът ще бъде отправна точка в работата на училището през следващите месеци и години. Тя използва случая да благодари на всички, участвали в процеса на изграждането на новите лаборатории и технологичното оборудване в тях.

Центърът по природни науки „СТЕМ алтернатива“ е създаден по Националната програма на МОН „Изграждане на училищна СТЕМ среда“. Изцяло ремонтирана и оборудвана е лабораторията по химия. Освен това е реновирано помещение за лабораторната работа по биология, което включва дигитални микроскопи, лаптопи с добавена реалност и интерактивна маса. Ремонтирана е съществуващата лаборатория по биология, която е обзаведена с модулни маси и дигитална лаборатория със сензори и устройства за регистриране и обработване на резултатите от провежданите експерименти. Обновени са четири класни стаи. Обновени и преоборудвани са хранилищата по химия и биология. В рамките на проекта в училището вече функционира нова пожароизвестителна система в старата сграда на гимназията.

Реализирането на проекта се осъществява със средства от МОН и 10 % съфинансиране от училището.

Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!