BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ТАТЯНА СУЛТАНОВА: ИМА КАК СЛИВЕН ДА БЪДЕ ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ

Татяна Султанова, водач на листата на Коалиция Продължаваме промяната –Демократична България в Сливенска област, депутат в 47 и 48-то народно събрание. В парламента е заемала позицията заместник-председател на Комисията по околна среда и водите и член на комисията по здравеопазване.
Татяна Султанова над 15 години от кариерата си работи в Министерство на околната среда и водите на експертни и ръководни длъжности. Едновременно с това е преподавател в магистърска програма по „Програми за управление и мониторинг на околната среда“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. От март 2020 г. е била мениджър проекти в семейна инвестиционна компания.
Завършила Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в родния Сливен. Придобива две магистърски степени: „Генетика и микробиология“ и „Биоразнообразие, екология и консервация“ в Пловдивския университет. Преминала е следдипломно обучение във Fort Valley State University, Атланта, САЩ в област „Биотехнологии“. Притежава сертификати от обучения и курсове от България и чужбина в областта на управление в администрацията, управление на проекти и програми, медиация, дипломация, опазване на околната среда и др.

Въпрос: Г-жо Султанова, с каква нагласа тръгвате към новия парламент и кои задачи за решаване стоят пред вас?
Татяна Султанова: След множеството разговори с хората от региона имам натрупани много впечатления за развитието на градовете и малките населени места, за живота, бизнеса, здравеопазването и образованието. На първо място, разбира се, хората поставят доходите и трудния начина на живот в по-малките населени места. Това е показател как в политическото безвремие на избори, държавата върви на към пропастта по икономически показатели. Това ще бъде и първата ни задача на Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България – да съставим действащо правителство с работещ парламент. Това е гаранцията за увеличаване на доходите, пенсиите, финансова стабилност за държавата и сигурност за бизнеса. Именно, чрез развитието на свободния пазар ще дойде и увеличението на доходите. Защото, когато европейските пари стигнат до малките и средни бизнеси, а не до няколко големи фирми, ще се създаде и с т.нар. средна класа, която ще бъде гръбнакът на силната българска икономика. Това накратко са задачите пред мен и Коалицията.

Въпрос: Кои от проблемите на Сливен ще занесете за решаване в парламента и с кои местни каузи ще се ангажирате?
Татяна Султанова: Конкретно тук бих искала да ви отговоря, че една от каузите ми за моя избирателен район – беше и ще продължи да бъде Сливенски минерални бани. Ще работя, тази вода да не се влива свободно в Тунджа и да топли рибите, а да се ползва от хората по предназначение. Всички знаем, че тя има доказани лечебни свойства за множество вътрешни болести. В годините държава и община са запуснали района, дали са възможност на множество интереси да се намесят в района и се е стигна до този момент – от някогашен макар и малък курорт, до пълна разруха. Това няма да го оставя така и минералния извор отново ще лекува хората, а банята ще работи. Разбира се не само това ще бъде приоритет в моята работа, но примера го дадох, за да подчертая, колко добър стопанин е била държавата и общината до сега. Иначе има какво да се желае във всяка една област. Тук, в областния център Сливен липсват големите инвеститори, няма и заявен такъв интерес. Ето това ще бъде най-голямата ми цел – да представям Сливен и областта, нейния потенциал, за да може утре тук да дойдат големи компании, които да отворят врати, а хората да получават европейски доходи, без да се налага да отиват в по-голям град или страна от Европейския съюз. Ако постигнем това, хората да живеят добре и печелят добре тук в Сливен, малките населени места и останалите общини в областта ще сме постигнали много, но не всичко, разбира се.

Въпрос: Как ще коментирате идеята на вашата партия, която е залегнала и в управленската програма, че Южна и Северна България трябва да се финансират еднакво. Каква е целта?
Татяна Султанова: Целта е една – преодоляване на регионалните неравенства. Идеята ни е да инвестираме поравно 50 милиарда лева в Северна и Южна България. Така ще спрем обезлюдяването на цели региони в от двете страни на Балкана. Сега всички сили и средства са концентрирани в София, Пловдив, Бургас и Варна. Любимите на Бойко Борисов градове-витрини, като показния магазин от времето на тоталитаризма. Градове като Сливен са оставени на местните партийни феодали, в които те удобно се разполагат и решават кой може да прави бизнес и кой не. Именно това е идеята, градове като Сливен да се върнат на картата на икономическото развитие на страната със силни и модерни производства.

Въпрос: Вие сте работили като експерт в Министерство на околната среда и водите, което предполага, че имате поглед и идея как да се справим с незаконните сметища в региона и започнем да ползваме чиста питейна вода?
Татяна Султанова: Незаконните сметища са една голяма тема, на която трябва да сложим край и то още сега. Защо? Защото тези сметища освен, че са неприятни за гледане – те тровят, унищожават животински и растителни хабитати. Ето за това ние от Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България си поставяме за цел да въведем строг контрол върху нерегламентираното изхвърляне, депонирането и внос на отпадъци. Закриване на незаконните депа и възстановяване на средата е част от политиката залегнала в програмата ни. За целта предвиждаме ефективно управление на отпадъците и въвеждане на принципа “замърсителят плаща”. В района Сливен сме свидетели на редица нерегламентирани сметища, които като че ли не правят впечатление на никой. Тази безстопанственост и анонимност на замърсяващите физически или юридически обекти ще приключи. Друг важен приоритет ни е българската гора и нейното опазване от незаконна сеч и пожари. Чистият въздух за нас и нашите деца също е толкова важен. Няма да допуснем повече политически и институционални гаври с хората, като тази в Нова Загора. Там хората, знаете, с години дишаха, по-скоро не можеха да дишат нормално, заради изпусканите миризми от инсталацията за био газ, която бе направена в града, а законови пропуски регистрираха миризмите като безопасни, а заинтересованите институции се правеха, че нищо не се случва, въпреки протестите на хора и множеството предизвикани проверки. Това повече няма да се случи.

Въпрос: Земеделските производители – основно от малките и средни ферми обявяват, че трудно се задържат на пазара, заради изискванията на веригите хипермаркети, вноса на зеленчуци, плодове, мляко и месо. Как Коалицията продължаваме промяната – Демократична България ще направи така, че българските производители да са с приоритет и да се увеличат фермите и добивите?
Татяна Султанова: Вече стана ясно, че след некомпетентното управление на ГЕРБ над 70% от месото, над 50% от доматите, 45% от яйцата и 30% от млякото са внос. Защото за тях земеделието беше единствено и само зърнодобив. Така е по-лесно, така партийната хазна винаги е пълна, защото държат няколкостотин крупни земеделци. И ето това е една от най-важните причини за високите цени на храните днес, а именно високото ниво на внос и свързаният недостиг на българско производство на конкурентни цени и качество. Ето защо ние ще издигнем селското стопанство в национален приоритет като мярка за справяне с привнесената инфлация и като част от националната сигурност. Предвиждаме повече субсидии за малки и средни производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Ще изработим дългосрочна стратегия за развитието на селските райони в следващите 30 г., нещо което до сега не е правено от нито едно правителство. Ще разширим поливните площи, чрез инвестиции в поливните системи, щ подобрим контрола по границите и ще спираме вноса на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията за безопасност на храните. Предвиждаме и още мерки, за да може българското село да се развива, да става привлекателно за бизнес и притегателно място за живеене. България винаги е била силна земеделска държава и е време отново да я направим такава, защото тази плодородна земя не заслужава да пустее, след като може да ни храни.

Въпрос: В партията вие бяхте избрана за председател на Националния съвет, което много висока позиция в партийната йерархия. Сега пред вас стои главната задача да създадете местни структури на партията за местните избори наесен. Готова ли е местната структура за това разширение и какви хора ще искате да се присъединят към Продължаваме промяната Сливен?
Татяна Султанова: Започвам с това, че ние сме най-модерната и най-млада партия. Пак ще припомня, че в нашите кандидат-депутатски листи няма нито един с картонче от Държавна сигурност. Само този факт трябва да подсказва на избирателя, че ние не носим обременеността на тоталитарното мислене. Ето защо ние сме привлекателни за всички млади хора, специалисти и експерти с проевропейско и най-вече с мислене за развитието на България. По тази причина, аз вярвам, че ние ще успеем и ще ставаме все повече и повече. Когато посещава различните населени места в областта при мен идват тези хора, защото те имат идеи за развитие на родното си място, за привличане на бизнес и капитали, така че да ще отидем и на местни избори с листи от доказали себе и пред обществото неопетнени хора.

Въпрос: За пети път отиваме на избори, партийните ядра са готови, но обикновените хора имат ли според вашите впечатления нагласи да отидат до изборните секции?
Татяна Султанова: Хората са уморени, но това е последния шанс да направим така, че страната ни да бъде приета в Шенген, да влезе в Еврозоната и така да дадем шанс на себе си като граждани да заживеем в Европа, а не в нейната периферия. Мнозина ме питат защо да отида да гласувам, след като нищо няма да се промени. Един глас е важен, не да се спечелят избори, а за да се заяви гражданското присъствие, гражданската ангажираност към живота тук, сега и на децата ни в бъдеще. Това им казвам на всички с този въпрос. Нека направим това малко усилие да стигнем до избирателните секции, за да завъртим голямото колело, което да ни върне в цивилизованите европейски общества със свобода на изразяването, сдружаването, правеното на бизнес, изкуство, наука и политика.


























Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!