BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Творческият път на книгата „Опит за история на град Сливен“

Проф. Иван Русев

В началото на XX век в София е създаден Комитет „Историята на град Сливен“. Целта на Комитета е да се организира конкурс за написване на история на града, каза за БНР професор Иван Русев, преподавател в Икономическия университет във Варна.

„На първия обявен конкурс се явява единствено и само д-р Симеон Табаков, тогава все още не е доктор, той е д-р по право. Провежда се втори конкурс и се явява пак само той. Неговият ръкопис е одобрен. През 1911 година се появява том първи на „Опит за история на град Сливен„, допълни Русев.

Втори том на историята на град Сливен на д-р Симеон Табаков е издаден през 1924 година.

През 80-те години на миналия век възниква идеята дали да се напише нова история на Сливен или да се преиздаде историята на д-р Симеон Табаков, но с бележки, които да актуализират съдържанието.

Със съдействието на Института по литература към БАН, докато директор е бил Тончо Жечев, през 1986 година е преиздаден том първи на „Опит за история на Сливен“, придружен с подробни бележки, дело на големия сливенски историк Васил Дечев и на професор Петър Ангелов, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

През 2018 година е издаден том трети на книгата за история на Сливен. В съставянето участва и проф. Иван Русев.

„Д-р Симеон Табаков е виден представител на будната сливенска, възрожденска и поствъзрожденска интелигенция. Той е роден след Освобождението. Завършил е в Сливен средното си образование. След това учи и завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и краткият му професионален път преминава през дипломацията. Работи като дипломат в Швейцария, Лондон, Цариград. Умира твърде млад – едва на 38 години, през 1918 година“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ професор Иван Русев.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!