BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цветя в знак на почит бяха поднесени на гроба на Стефан Панаретов във Вашингтон

Посланик Т. Стойчев и служители на посолството във Вашингтон поднесоха цветя на гроба на Стефан Панаретов

Посланик Тихомир Стойчев и представители на българското посолство поднесоха цветя на гроба на първия пълномощен министър на България в САЩ Стефан Панаретов /1853 – 1931 г./. Това стана на 19 октомври, датата на кончината на първия ни дипломат в Щатите. Цветята са израз на почит и празнителност, както от името на мисията ни, така и от името на признателната сливенска общественост. Областният управител Минчо Афузов изпрати благодарствено писмо до посланик Стойчев и служителите в посолството. „Стефан Панаретов е роден в Сливен. За нас, неговите съграждани, името му е особено скъпо и искаме паметта за значимата му личност да остане жива. Панаретов е просветен деец през Възраждането, дипломат и общественик след Освобождението, университетски професор и член на БАН. До края на дните си е останал свързан с България“, заявява в писмото областният управител на Сливен Минчо Афузов.

Сведения къде са положени тленните останки на Панаретов бяха намерени през 2010 г. по инициатива на областната администрация в Сливен, с активната подкрепа на българското посолство във Вашингтон. Тогавашният областен управител Марин Кавръков потърси съдействието на Министерството на външните работи, в резултат на което посолството направи запитване до община Вашингтон. От Службата за публични регистри на федералната столица бе предоставена нужната информация. Бе изпратена карта на гробищния парк „Рок Крийк“, Вашингтон, където е погребан проф. Панаретов. Предоставени бяха копия от смъртния акт и от завещанието му. Първият ни дипломат в САЩ оставя цялото си състояние от близо 5 млн.лева за развитието на просветата, науката и културата в родината си.

От 2010 г. се спазва традицията през октомври да бъдат поднесени цветя на гроба на Стефан Панаретов, от името на българското посолство и областната администрация в Сливен.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!