BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„ЛЕВИЦАТА!“ Е ГОТОВА ДА УЧАСТВА В ДИАЛОГ ЗА КОНСОЛИДИРАНЕ НА ЛЯВОТО, ЗАЯВИ РУМЕН ПЕТКОВ В СЛИВЕН

Коалиция „Левицата!“ е готова да участва в диалог за консолидиране на левите политически формации. Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога, осъзнатата необходимост от партньорство и консолидация има шанс да даде резултат. Това заяви лидерът на партия АБВ, която е част от „Левицата!“, Румен Петков в Националния пресклуб на БТА в Сливен.

Попитан дали това е възможно да се случи още при временния председател на БСП Атанас Зафиров, той отговори, че „да“. „Аз си мисля, че ако решителна стъпка в посока консолидация бъде направена сега, тя може да има необратим характер, няма да може да бъде спряна, защото това е процес, който левите хора очакват“, каза още Петков.

На въпрос дали при евентуални нови избори са готови да влязат в широка лява коалиция, Румен Петков заяви, че е необходим активен диалог, а не просто отправяне на покани. Според него причина за изключително ниската избирателна активност от 34% на 9 юни, е че част от социално ангажираните избиратели не са гласували точно поради факта, че няма силна и консолидирана лява политическа формация.

„В основата на лявата социално ангажирана политика трябва да е мирът, а ние в Европа, в продължение на години вече, говорим за война, за въоръжаване, на решаване на проблемите на бойното поле. Мирът, както и консолидацията на левицата, също няма алтернатива. И ще трябва да си говорим. Иначе ставаме съучастници в месомелачката, в която всеки ден гинат хиляди хора“, посочи още той. И добави, че войната не е само в Украйна, а и в ивицата Газа.

Румен Петков добави, че гражданите трябва да си дадат сметка за избора си и коментира съоснователя на новата парламентарна партия „Величие“ Николай Марков. „Не е нормално някой с осъдителна присъда, който се е крил от правосъдието, да бъде внесен в Народното събрание и днес той да е нравственият стожер на обществото. Този човек е осъден, има изпълнителен лист да заплати определена сума на някого, а българските държавни институции не могат да го намерят 10 години“, коментира той.

Анализ на отминалите избори и резултатът на „Левицата!“ в регионален план направи и Пеньо Пенев – водач на листата на коалицията в област Сливен. Според него крайно ниската избирателна активност се дължи също и на страха на хората да заявяват мнение, поради зависимости от местна власт, работодатели и т. н. Той добави, че за пореден път в Сливенско се е наблюдавало „мотивирано“ гласуване в последните часове на изборния ден в секциите с преобладаващи малцинствени групи сред избирателите.

 

БТА

Снимки: Sliveninfo


The post „ЛЕВИЦАТА!“ Е ГОТОВА ДА УЧАСТВА В ДИАЛОГ ЗА КОНСОЛИДИРАНЕ НА ЛЯВОТО, ЗАЯВИ РУМЕН ПЕТКОВ В СЛИВЕН first appeared on Sliveninfo.

Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!