BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЦЪРКВАТА В РАКОВО ИМА НОВА, УНИКАЛНА ИКОНА ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА СЕЛОТО

С нова, уникална икона на църквата „Св. Св. Петър и Павел“ посрещна своя храмов празник сливенското село Раково на 6 юли. Иконата е с размери 1,50 м на 0,70 м. Тя е монтирана върху външната фасада, над входа на църквата, на мястото на старата, вече избеляла икона на двамата светци. Изработена е от смалтова мозайка, злато, сребро и стъклокерамика. Неин автор е Даниел Иванов – асистент  във Великотърновския университет, където  преподава  иконопис. Завършил е художествената гимназия в Сливен и е бил преподавал там.

Изработил е иконата за два месеца, заедно с приятелката си Камелия. Даниел е потомък на рода Лукови от село Раково. Когато е гостувал при своите баба и дядо, често е рисувал църквата, която се намира срещу тяхната къща.

Гост за празника на Раково беше кметът Стефан Радев.

„Радвам се, че мога да бъда на празника на едно от най-малките, но от най-хубавите села на община Сливен. Селото се развива, заселват се повече хора тук. Надявам се тази тенденция да продължи и в Раково да кипи живот“, каза кметът.

Кметският наместник на Раково Ирина Платиева поздрави жителите и гостите, като им пожела здраве, много успехи и дълголетие.

Храмовият празник започна със служба в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, отслужена от отец Димитър. След това, на площада се проведе концерт, който завърши с празнична заря.







The post ЦЪРКВАТА В РАКОВО ИМА НОВА, УНИКАЛНА ИКОНА ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА СЕЛОТО first appeared on Sliveninfo.

Източник: Sliveninfo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!